ГоловнаСвіт

Росія очолила Радбез ООН

Постпред РФ при ООН заявив, що в плані роботи наразі не передбачені окремі зустрічі щодо України

Росія очолила Радбез ООН
Совбез ООН
Фото: EPA/UPG

Росія з неділі, 1 червня, головуватиме в Раді Безпеки ООН.

Як повідомляє ИТАР-ТАСС, вона прийме естафету від Південної Кореї, яка очолювала роботу основної структури всесвітньої організації в травні, і передасть її через місяць Руанді.

Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін заявив російським журналістам у штаб-квартирі ООН, що графік роботи Радбезу "обіцяє бути напруженим". " Багато уваги буде приділено Близькому Сходу: ми обговоримо перебіг близькосхідного врегулювання, становище в Ємені, Лівії, процес хімічної демілітаризації Сирії, гуманітарну ситуацію в цій країні", - сказав він.

За словами дипломата, протягом місяця пройде засідання про Афганістан, а також серія зустрічей на африканську тематику, зокрема щодо ситуації в Малі та Кот-д'Івуарі, в Сахаро-Сахельському регіоні. Також обговорюватимуть проблематику взаємин між Суданом і Південним Суданом.

Незважаючи на те, що в плані роботи РБ ООН на місяць наразі не передбачено окремих зустрічей на тему України, постпред РФ не виключив можливість їх проведення. "Кожен член Ради Безпеки має право запросити проведення засідання РБ через будь-яку ситуацію, яка, на його думку, може становити загрозу міжнародному миру та безпеці. Тож тут не виключені сюрпризи", - заявив Чуркін.

Центральною подією російського головування в Радбезі ООН обіцяють стати призначені на 11 червня відкриті дебати, присвячені новим тенденціям у миротворчості ООН.

Протягом місяця також заплановано продовжити мандати трьох миротворчих місій ООН: у Кот-д'Івуарі, Малі та на Голанських висотах, а також повноважень групи експертів комітету РБ із санкцій щодо Ірану. Крім того, повідомив постпред РФ, ухвалять резолюцію "про адаптацію санкційних режимів Ради Безпеки щодо "Аль-Каїди" і Руху талібів".

За інформацією дипломатів, західні країни в Радбезі протягом найближчих тижнів мають намір винести на голосування проект резолюції про гуманітарну ситуацію в Сирії.

Радбез ООН складається з 15 членів, зокрема п'яти постійних - Великобританії, Китаю, Росії, Франції та США. Кожен із них володіє правом вето. Решта складу РБ щорічно оновлюється наполовину. Згідно зі Статутом всесвітньої організації, РБ відповідальна за підтримання миру і міжнародної безпеки, слухатися її рішень зобов'язані всі країни-члени ООН.

Представлені в Радбезі держави очолюють роботу РБ по черзі, в алфавітному порядку англійської мови. Головування країни в РБ триває протягом одного календарного місяця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram