ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Байден спробує повернути Обамі лідерство

За традицією, дебати триватимуть півтори години.

Байден спробує повернути Обамі лідерство
Фото: EPA/UPG

Віце-президент США Джозеф Байден у четвер на дебатах зі своїм опонентом Полом Раяном спробує згладити негативне враження, створене президентом Бараком Обамою під час першого словесного поєдинку з республіканським кандидатом Міттом Ромні.

За традицією, дебати триватимуть півтори години. За цей час Байден і Раян обговорять питання і внутрішньої, і зовнішньої політики. Бесіда буде поділена на дев'ять десятихвилинних сегментів. Кожен кандидат матиме по дві хвилини для відповіді на кожне питання, які ставитиме ведуча, журналіст ABC News Марта Раддац. Решту часу присвятять дискусії.

Як очікується, Байден не знехтує можливістю обговорити з Раяном дві теми, в яких конгресмен проявив себе неоднозначно: економіка і охорона здоров'я. Проект бюджету, запропонований Раяном і підтриманий республіканською більшістю палати представників, з тріском провалився в Сенаті, контрольованому демократами. Представники штабу Обами не раз називали цей проект бюджету нежиттєздатним і відірваним від реальності. Слід зазначити, що і сам Ромні всіляко намагався відмежуватися від асоціацій, пов'язаних із проектом бюджету Раяна, тож Байден заледве чи омине увагою цю слизьку тему. Інша ідея - введення ваучерів на користування медичними послугами для нужденних верств населення - також накликала на себе чимало критики з боку демократів і була важливою темою перших - "президентських" дебатів. Можливо, також вирине тема абортів - Раян у цьому питанні займає ще жорсткішу позицію, ніж Ромні, що дозволить Байдену виставити свого супротивника консерватором найрадикальнішого типу.

Дебати кандидатів у віце-президенти проводять лише раз, і для Раяна він може стати першим і останнім: 42-річний конгресмен, який молодший за свого конкурента на 27 років, ніколи раніше не брав участі в дебатах.

Як зазначають ЗМІ й експерти, хоча "віце-президентські" дебати сприймають лише як прикрасу на "торті" передвиборної кампанії і вони не обіцяють жодних гучних новин, цього разу вони не позбавлені інтриги. Основне питання: чи зможе Байден допомогти виправити ситуацію, що склалася після "президентських" дебатів, і чи зможе Раян виступити так само переконливо, як екс-губернатор Массачусетсу Ромні.

Окрім того, журналісти "розкопали" невелику сенсацію: виявляється, Обама 1991 року був серед гостей на весіллі Марти Раддац. І хоча журналістка розлучилася зі своїм тодішнім чоловіком, однокурсником Обами з Гарвардської юридичної школи, сам факт знайомства дозволив республіканцям засумніватися в тому, що ведуча "віце-президентських" дебатів зможе зберігати нейтралітет щодо обох учасників. ABC News навіть випустила заяву, в якій назвала "абсурдом" такі припущення.

Наразі симпатії виборців - на боці Раяна. Згідно з опитуванням центру Pew Research, до Раяна прихильні 44% виборців, не подобається він 40%. Байдену симпатизують 39%, ставиться до нього без симпатії 51%. Опитування проводили з 4 по 7 жовтня, на питання відповіли 1 тисяча 511 осіб.

Вибори президента США відбудуться 6 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram