ГоловнаСвіт

Сирія: затриманий у Туреччині літак перевозив легальний вантаж

Турецька влада заперечує, що отримала запит з вимогою пояснень з РФ.

Сирія: затриманий у Туреччині літак перевозив легальний вантаж
Фото: EPA/UPG

Сирія заявила в четвер, що на борту сирійського літака, що зробив вимушену посадку в аеропорту Анкари, знаходився тільки "законний вантаж".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"На літаку не було жодних незаконних матеріалів", - заявив глава авіакомпанії Syrian Arab Airlines Гайда Абдулатіф.

"Після обшуку літака було ясно, що там були цивільні пакети з електрообладнанням, які допускаються до перевезення і були офіційно зареєстровані", - зазначив він.

Як передає іранське державне інформагентство SANA, Абдулатіф також сказав, що турецька влада "нападала на екіпаж літака, перш ніж дала йому дозвіл на зліт", проте не став вдаватися в подробиці.

Нагадаємо, раніше міністр транспорту Сирії Махумад Сед звинуватив Туреччину в "повітряному піратстві", оскільки два турецькі винищувачі змусили сирійський літак зайти на посадку. Турецькі чиновники стверджують, що пішли на такі заходи, оскільки запідозрили, що на борту літального засобу знаходився "незаконний вантаж", який згодом було конфісковано.

Абдулатіф також назвав дії Туреччини "нелюдськими", а також підкреслив, що авіакомпанія планує звернутися зі скаргою в міжнародну авіаційну владу у зв'язку з інцидентом.

Однак офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич 11 жовтня заявив, що Москва наполягатиме на поясненні причин некоректної поведінки турецької влади з 17 російськими громадянами, що перебували на борту літака. За його словами, за 8 годин перебування в Анкарі пасажирів затриманого лайнера не годували і лише зрідка випускали прогулятися на льотне поле. Крім того, він стверджує, що турецька влада порушила двосторонню Консульську конвенцію, не пустивши до росіян консула, а також не випускаючи їх в аеропорт.

У свою чергу, МЗС Туреччини заявило, що не отримувало жодного офіційного запиту з Росії, що вимагає пояснити мотиви поведінки турецької влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram