ГоловнаСвіт

У ПАР шахтарі відхилили пропозицію про підвищення зарплат

Кількість страйкуючих громадян ПАР сягнула 300 тисяч.

У ПАР шахтарі відхилили пропозицію про підвищення зарплат
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У ПАР стайкуючі робітники золотодобувних шахт відкинули запропоновану роботодавцями пропозицію про підвищення заробітної плати, розбивши надії уряду країни на припинення страйків, що паралізували гірничодобувну промисловість.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву профспілки "Національний союз гірників" (NUM).

У середу, 10 жовтня, власники шахт погодилися підвищити зарплати страйкуючим шахтарям. Проте, хоча фактично гірники погодилися із запропонованими умовами, офіційна угода не була підписана.

"Це була остання пропозиція від компаній. Вони сказали: погоджуйтеся, або йдіть, - заявив прес-секретар NUM Лесіба Сешока. - Тепер, коли пропозиція була відхилена, наші можливості вичерпані".

Нагадаємо, страйки шахтарів почалися в серпні цього року на шахті Марикана, що належить компанії Lonmin. Гірники вимагали підвищення зарплати і відмовлялися вийти на роботу. Під час заворушень на цій шахті поліцейські відкрили вогонь по страйкувальниках, в результаті чого загинули 34 людини. Загальна кількість загиблих під час трудових заворушень становить 46 осіб. Пізніше співробітники Марикана погодилися на запропоновані роботодавцем умови, однак страйки поширилися за межі гірничодобувного сектору.

В останні тижні в страйках з вимогою підвищення зарплат і рівності доходів в ПАР взяли участь до 100 тисяч осіб, з них 75 тисяч - в гірничодобувній галузі. Про намір провести загальнонаціональний страйк заявили також муніципальні службовці, кількість яких перевищує 190 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram