ГоловнаСвіт

США і Лівія домовилися тісно співпрацювати в розслідуванні вбивств

Обама закликав єгипетського президента співпрацювати зі Сполученими Штатами.

США і Лівія домовилися тісно співпрацювати в розслідуванні вбивств
Фото: EPA/UPG

США і Лівія домовилися про тісну співпрацю в розслідуванні нападу на американське консульство в Бенгазі, жертвами якого став американський посол у Лівії, а також троє інших американців.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Президенти двох країн, Барак Обама та Мухаммед Макріф, у середу ввечері "домовилися тісно співпрацювати протягом цього розслідування", повідомив Білий дім.

У 11-у річницю терактів 11 вересня 2001 року протести через американський фільм "Невинність ісламу", що ображає пророка Мухаммеда, переросли в акт насильства - натовп ісламістів атакував американське консульство в другому за величиною місті Лівії - Бенгазі. Офіційні особи, які розслідують напад на посольство, вважають, що напад у Лівії міг бути спланованим.

У зв'язку з цим інцидентом Пентагон відправив до берегів Лівії два есмінці. Таким чином, адміністрація Обами зможе отримати свободу в можливих військових діях проти Лівії. Також для гарантування безпеки в Лівію буде відправлено антитерористичний загін морських піхотинців. Окрім того, всіх співробітників консульства з Бенгазі було вивезено в Тріполі, а персонал посольства в лівійській столиці скорочено до мінімуму.

Обама також закликав президента Єгипту Мохаммеда Мурсі "співпрацювати зі Сполученими Штатами в гарантуванні безпеки американських дипломатичних об'єктів і персоналу".

Під час протесту біля посольства США в Каїрі демонстранти спалили американський прапор і намагалися підняти над будівлею чорний прапор із написом "Немає Бога, крім Аллаха".

"Президент сказав, що він намагається запобігти очорненню ісламу, але наголосив, що немає ніякого виправдання насильству стосовно безневинних людей і діям, які загрожують американському персоналу та об'єктам", - ідеться в заяві Білого дому.

Насильство, причиною якого стали антиамериканські настрої в Бенгазі та Каїрі, загрожуе поширитися також на інші країни в регіоні.

Так, у Тунісі поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі для розгону протестувальників проти американського фільму, які зібралися біля американського консульства. Кілька сотень людей також зібралися біля посольства США в Судані. А в Марокко кілька десятків прихильників акції протесту спалювали американські прапори та скандували гасла біля американського консульства в Касабланці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram