ГоловнаСвіт

КНДР заявила про перегляд ядерної політики держави

Заява МЗС засуджує спроби США і Південної Кореї знищити статуї засновника північнокорейської держави.

КНДР заявила про перегляд ядерної політики держави
Ракета "Ынха-3"
Фото: РИА Новости

Міністерство закордонних справ КНДР заявило про "повний перегляд" ядерної політики держави, повідомило в п'ятницю агентство Ренхап.

У заяві МЗС, оприлюдненій Центральним телеграфним агентством Кореї, засуджено спроби США і Південної Кореї знищити статуї засновника північнокорейської держави Кім Ір Сена, після чого сказано, що "обставини змушують нас повністю переглянути ядерне питання".

Яких саме заходів має намір вжити Пхеньян щодо своєї ядерної програми, не повідомляють.

Наприкінці лютого стало відомо, що КНДР і США досягли угод, у рамках яких Пхеньян тимчасово припиняв атомні випробування і роботи зі збагачення урану, а також погоджувався на відновлення перевірок своїх атомних об'єктів інспекторами МАГАТЕ в обмін на отримання 240 тисяч тонн продовольчої допомоги.

У квітні КНДР, порушивши зобов'язання, спробував запустити балістичну ракету із супутником, після чого США заявили про призупинення реалізації домовленостей про постачання допомоги.

Північна Корея оголосила себе ядерною державою 2005 року. 2006-го і 2009 року Пхеньян провів ядерні випробування, на які Рада Безпеки ООН відреагувала санкціями. У резолюціях №№1718 і 1874, крім санкцій, є вимога до КНДР не проводити ядерних випробувань і запусків балістичних ракет, відмовитися від наміру володіти ядерною зброєю і повернутися до переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова.

Наприкінці листопада 2010 року КНДР офіційно підтвердила інформацію про розширення своєї ядерної програми, оголосивши про кілька тисяч діючих центрифуг на підприємстві зі збагачення урану в Йонбені. Інспектори МАГАТЕ спостерігали за діяльністю в Йонбені до квітня 2009 року, коли КНДР припинила співпрацю з агентством і вислала його фахівців із країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram