ГоловнаТехнології

В Україні потужність вугільних ТЕС уперше перевищила робочу потужність АЕС

Вироблення енергії атомними електростанціями впало до нового історичного мінімуму.

В Україні потужність вугільних ТЕС уперше перевищила робочу потужність АЕС
Фото: atomic-energy.ru

Потужність атомних електростанцій України впала до нового історичного мінімуму - її перевищила потужність вугільних ТЕС. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова парламентського Комітету з питань медичної енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

О 22:17 27 травня робоча потужність ТЕС становила 7 243 МВт, тоді як потужність АЕС становила 6 663.

"Це стало наслідком того, що напередодні Міністерство енергетики змусило "Енергоатом" ще зменшити роботу своїх блоків, хоча потужність, яка може працювати, становить 9 490", - пояснив Герус.

Обмеження "Енергоатому" становило 2 827 МВт, що дорівнює потужності всієї Рівненської АЕС, або на 41% більше за потужність Хмельницької АЕС. Загалом під обмеженнями перебувають 9 блоків на всіх атомних електростанціях.

Нардеп додав, що обмеження пов'язані з тим, що вироблення енергії віддали вугільним ТЕС, а не зі зниженням споживання.

"Обмежується державний "Енергоатом", власниками якого є всі ви як громадяни України. А збільшується генерація вугільних ТЕС, 70% яких належить ДТЕК Рината Ахметова. І такий перерозподіл ринку відбувається не тому, що "Енергоатом" програв конкуренцію, а тому, що знайшлися чиновники, які вирішили вручну перерозподілити ринок на користь приватних (більш дорогих) структур", - заявив Андрій Герус.

Фото: facebook.com/andriy.gerus

Нагадаємо, що 15 травня потужність українських АЕС упала до історичного мінімуму - 6 789 МВт. Це 49% від встановленої потужності атомних енергостанцій. За місяць до цього атомні блоки мали потужність 9 150 МВт, тобто на 35% більше.

6 травня народні депутати Верховної Ради звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням не відключати атомні енергоблоки. 97 парламентаріїв попросили вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі ОЕС України шляхом перегляду показників прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram