ГоловнаСпорт

Вище за понад 164 учасниць: Наталія Букса – віцечемпіонка Європи з шахів

Жіноча шахова весна 2024 року ознаменувалася двома подіями, у яких брали участь українські дівчата.

Вище за понад 164 учасниць: Наталія Букса – віцечемпіонка Європи з шахів
Наталія Букса
Фото: FIDE

Найважливішою з них став турнір претенденток на світову шахову корону, який пройшов у канадському Торонто. У ньому у два кола зіграли вісім гросмейстерок: дві китаянки Тань Чжун’ї та Лей Тінцзе, дві представниці Індії Хампі Конеру та Рамешбабу Вайшалі, дві росіянки Олександра Горячкіна та Катерина Лагно, які грали під нейтральним прапором, молода болгарська шахістка Нургюл Салімова та українка Анна Музичук. До речі, це перший раз за останні роки, коли Анні самій довелося презентувати нашу державу на представницькому форумі. Її сестра Марія — ексчемпіонка світу не потрапила на турнір. На жаль, наша спортсменка не мала доброї команди помічників, і, можливо, це негативно вплинуло на виступ. 

Слід зауважити, що, крім болгарської шахістки, решта учасниць реально сподівалися на перемогу в цьому змаганні. Для Анни все вирішилося на його старті.

Після нічиєї чорними в першому турі із Салімовою у другому раунді Музичук грала тим самим кольором проти Горячкіної. І досить легко зрівняла гру, але далі вона потрапила до цейтноту, де розгубилася, опинилася в складній ситуації й мусила зупинити годинник…

Анна Музичук
Фото: EPA/UPG
Анна Музичук
Справжньою трагедією стали для неї дві наступні зустрічі. Спочатку Анна переграла Катерину Лагно, історія зустрічей з якою вже перевищила чверть століття. Та у вирішальний момент львів’янка вдовольнилася нічиєю.

Прикро склалася партія проти Лей Танцзі (чорні). Українка переграла суперницю цілком і повністю, перейшла у виграшне закінчення, а коли перемога була поруч, Анна не знайшла типового для турових закінчень маневру, коли її король мав збоку зупинити пішака суперниці. Знову нічия.

На жаль, львів’янка не змогла вже приєднатися до боротьби за перемогу в турнірі. Щобільше, вона не виграла жодної партії, тож у підсумку розділила останнє місце із Салімовою — 5,5 очка з 14 можливих. Не пригадаю іншого випадку, коли Анна опинилася б у кінці турнірної таблиці.

Переможницею стала Тань Чжун’ї — 8 очок. Вона й зіграє із землячкою — чемпіонкою світу Цзюнь Веньцзюй — у матчі за світову корону.

Дуже цікавим видався чемпіонат Європи серед жінок, який відбувся в Греції. 15 шахісток представляли Україну. Відмінний результат показала львів’янка Наталія Букса — 7,5 очка з 10. Вона розділила друге-дев’яте місця, але за додатковими показниками посіла саме другу сходинку. Отже, звання віцечемпіонки Європи — видатний успіх! Чемпіонкою ж континенту стала Ульвія Фаталієва з Азербайджану — 8,5 очка з 10.

Наталія Букса
Фото: Юра Мартинович, Еспресо
Наталія Букса
На пів очка відстала від Букси Юлія Осьмак. Це принесло їй дванадцяте місце. Треба сказати, що пів року тому Юля народила доньку, яка супроводжувала її на чемпіонаті. Цікаво, що Юлія не зробила жодної нічиєї: здобула сім перемог і тричі поступилася.   

Крім того, ще одна українка привернула до себе увагу. Це 15-річна Божена Піддубна. Після 5-го туру вона мала 4,5 очка й ділила перше-третє місця (серед понад 165 учасниць). Та, на жаль, застудилася й у другій половині зіграла невдало. Але 6,5 очка з 10 й здобуття 166 пунктів рейтингу — неабияке досягнення. Недаремно старший тренер збірної України Михайло Бродський підкреслив, що це хороша заявка на майбутнє.               

Петро Марусенко, Міжнародний майстер з шахів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram