>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

​Завершення єврокубкового шляху для «Шахтаря»

У четвер, 22 лютого, французи приймали український «Шахтар» на стадіоні «Велодром» у Марселі в матчі-відповіді 1/16 Ліги Європи. «Гірники» поступилися із загальним рахунком 5:3.

​Завершення єврокубкового шляху для «Шахтаря»
Фото: https://twitter.com/FCShakhta

Попередній поєдинок у Гамбурзі команди зіграли внічию (2:2). Тоді гол юного Егіналду на останніх хвилинах урятував команду Пушича від поразки. 

«Марсель» востаннє перемагав ще 7 січня на виїзді в Кубку Франції — 1:0. Тож клуб вирішив звільнити італійського керманича Дженнаро Гаттузо. Замість нього запросили 70-річного Жана-Луї Гассе, який до цього працював з національною збірною Кот-д'Івуару. При цьому «Марсель» програвав на власному полі ще в серпні минулого року. Тоді в матчах кваліфікації ЛЧ «олімпійці» в серії пенальті поступилися «Панатінаїкосу» (3:5).

Однак попри невдалі останні виступи французької команди, перед «Шахтарем» стояло вкрай складне завдання.

Стартові склади обох команд виглядали так: 

«Марсель»: Лопес, Мерлен, Жиго, Мейте, Мбемба, Кондоґбіа, Унаї, Клосс, Аріт, Мумбанья, Обамеянг;

«Шахтар»: Різник, Азаров, Матвієнко, Ракицький, Конопля, Степаненко, Бондаренко, Судаков, Егіналдо, Зубков, Сікан.

У матчі-відповіді зіграти за «Шахтар» не зміг Валерій Бондар через перебір жовтих карток, його замінив Ярослав Ракицький, а в «Марселі» у стартовому складі вийшов Бамо Мейте замість Леонардо Балерді.

Фото: https://twitter.com/FCShakhtar

Від початку поєдинку «Шахтар» діяв агресивно. «Гірники» пресингували й володіли м'ячем. На 8-й хвилині першим шансом забити не скористався Сікан: після скидання Мбемба нападник чітко пробив по воротах, проте голкіпер впорався з його ударом, після чого на добиванні зіграв Егіналду, але воротар урятував команду сейфом.

Та вже за дві хвилини Джонатан Клаус сфолив у власному штрафному майданчику на Егіналду, зачепивши ногою його коліно. Рефері без вагань вказав на пенальті, який реалізував Георгій Судаков і вивів українську команду вперед — 0:1. 

«Шахтар» далі володів перевагою й тиснув з лівого флангу. 

Однак лише одна неправильна дія призвела до гола в його ворота.

Після невдалого пасу Коноплі на Степаненка, який перебував під тиском трьох гравців «Марселя», «гірники» втратили м'яч. Обамеянг перехопив ініціативу й зрівняв рахунок на 23-й хвилині — 1:1. Це був перший і результативний удар господарів у ворота. 

Фото: https://twitter.com/FCShakhtar

Після пропущеного м'яча команда Пушича підсіла в обороні. Тоді «Марсель» узявся створювати моменти. Спершу на 27-й хвилині потужного удару по центру воріт завдав Кондоґбіа — Різник урятував. 

У доданий час першого тайму Обамеянг скинув головою у штрафний на Мумбанью, його збив Ракицький, Аріт підібрав м'яч й у дотик вистрілив над поперечиною. В епізод з падінням Мумбаньї втрутилися відеоарбітри VAR, порушення правил вони не зафіксували.

Складний перший тайм для «гірників», хоч вони й повели в рахунку й домінували.

По перерві «Шахтар» зумів створити небезпечний момент поруч з воротами суперника. Після подачі Судакова з кутового Конопля виграв повітряну боротьбу в Мерлена, але не влучив. Наступною була атака «Марселя»: Клос завдав небезпечного удару в кут воріт, але рикошет від Азарова врятував команду.

Решту часу «Марсель» володів психологічною перевагою, гравці «Шахтаря» переважно оборонялись і не виходили в контратаки. 

На 74-й хвилині помилками «Шахтаря» скористалися французи. З дальнього навісу з правого флангу Обамеянг у стрибку зачепив м'яч, скинув п'ятою, Матвієнко слідом теж стрибнув, але по м'ячу не влучив, і Сарр, який стояв одразу за захисником, потужно пробив повз голкіпера в кут воріт – 2:1.

Фінальною крапкою в матчі став штрафний на 81-й хвилині. Клосс навісив по центру, Різник вийшов на позицію вибити м'яч кулаками, але його випередив капітан Тарас Степаненко, який у стрибку скинув м'яч головою до дальньої штанги, де на підбиранні тактично зіграв Кондоґбіа — 3:1.

«Марсель» прямує в наступний раунд плей-оф Ліги Європи, натомість «Шахтар» залишається цього сезону без євровесни.

Фото: https://twitter.com/OM_Officiel

Наставник «гірників» прокоментував матч UEFA.com: «Ми старалися, але мушу сказати, марсельці своєю авантюрною грою заслужили сьогодні більше за нас. У них хороші гравці. Нам слід їх привітати, і водночас маємо право пишатися своєю єврокампанією в Лізі чемпіонів, а також у цих двох іграх. Уся увага тепер спрямована на УПЛ і на Кубок. Нам є за що грати — жодних сумнівів. Будемо рухатися далі, розвиватися й повертатися знову».

Жан-Луї Гассе оцінив гру своєї команди й розказав про подальші дії UEFA.com: «Нам за всяку ціну потрібно було пройти далі. Кожному це було дуже важливо. Важливо, що зарядили енергією трибуни, які стали за нас. Зупинятися на цьому не збираємося. Нам потрібно повернутися на такий рівень, на який клуб масштабу «Олімпіка» в лізі й заслуговує. Перший крок вийшов хорошим, але попереду аж 12 турів у чемпіонаті та ще, сподіваюся, кілька в Європі».

За підсумками виступів наших клубів у європейських турнірах Україна посідає 18 сходинку рейтингу УЄФА (20,5 очок), а це означає, що на сезон 2025/26 Україна втрачає одну квоту в єврокубках (чотири команди замість п'яти, одна замість двох у ЛЧ). Це найгірший результат українських клубів із сезону 2007/08, тоді Україна отримала 19,5 балів.

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram