ГоловнаСуспільствоВійна

На параді у Москві були відсутні танки через значні втрати на війні в Україні, – Міноборони Британії

Парад зменшився у порівнянні із довоєнними масштабами.

На параді у Москві були відсутні танки через значні втрати на війні в Україні, – Міноборони Британії
Фото: EPA/UPG

У Москві 9 травня відбувся традиційний військовий парад після так званої “інавгурації” Путіна 7 травня. Раніше паради на 9 травня скасували у 24 містах, насамперед у тих областях, які межують з Україною. Рік тому паради скасували у 21 місті, повідомляє Міноборони Великої Британії. 

Незважаючи на те, що цього року була присутня авіачастина параду з дев’ятьма літаками СУ-30СМ і МіГ-29, а також шістьма штурмовиками СУ-25, московський парад зменшився за масштабом, оскільки демонструвалося менш сучасне військове обладнання порівняно з довоєнними парадами.

З 30 вишикуваних підрозділів на параді понад дві третини були отримані з військових академій, молодіжних та ветеранських груп. На параді також були присутні групи внутрішньої безпеки та служби екстреної допомоги. Загалом у заході взяли участь 9 тисяч курсантів. У 2023 році було 8 тисяч, а у “довоєнному” 2021 році – 11 000.

Хоча на параді було представлено 61 військову машину, важкої броньованої та гусеничної військової техніки не було. Єдиний церемоніальний танк Т-34 часів Другої світової війни, який традиційно розпочинає парад, був єдиним присутнім основним бойовим танком. Це контрастує з московським парадом 2020 року, де було задіяно 20 основних бойових танків.

Міноборони Британії зазначає, що через значні втрати російського персоналу та техніки внаслідок війни в Україні Росія не мала можливості використовувати паради для демонстрації військової сили.

Нагадаємо, за підрахунками проєкту Oryx, який веде підрахунок усієї знищеної та пошкодженої військової техніки за час повномасштабної війни в Україні, ворог втратив майже 16 тисяч одиниць техніки. Зокрема, Збройні Сили України знищили або захопили щонайменше три тисячі танків, 2 000 з них знищили, понад 500 без ушкоджень перейшли у розпорядження українських армійців, 329 були покинуті ворогом на полі бою, а 156 потребували ремонту.

Також армія окупантів залишилися без 1321 бойової броньованої машини, майже чотирьох тисяч бойових машин піхоти, 431 бронетранспортера, 109 літаків, 137 гелікоптерів, 24 кораблів та підводних човнів. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram