ГоловнаСуспільствоВійна

Правоохоронці Херсонщини підозрюють так званого “слідчого поліції РФ” у колабораціонізмі

Чоловіку загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Правоохоронці Херсонщини підозрюють так званого “слідчого поліції РФ” у колабораціонізмі

Правоохоронці Херсонської області підозрюють так званого “слідчого поліції РФ”, 33-річний мешканця Херсону, у колабораціонізмі.

Про це повідомила пресслужба ГУ Нацполіції у Херсонській області.

“Під час тимчасової окупації він добровільно погодився співпрацювати з загарбниками та влаштувався «на службу» до незаконно створеного «правоохоронного органу»”, – йдеться у повідомленні. 

Він активно та публічно допомагав у придушенні будь-яких проявів незгоди з визнанням політики окупаційної влади. 

Зокрема, брав участь у незаконному затриманні мирних жителів та їх ув’язненні в захопленому окупантами приміщенні Херсонського районного управління поліції. 

Там містян утримували у нелюдяних умовах, їх поміщали до непристосованих до тривалого перебування камер із антисанітарними умовами, обмежували в їжі та воді.

Також чоловік особисто віддавав накази підлеглим катувати затриманих. 

Херсонець, який у першій декаді вересня 2022-го перебував у незаконному ув’язненні, повідомив поліцейським, що за цей час так званий ”старший слідчий” п’ять разів усно наказував підпорядкованим особам бити чоловіка. В результаті йому були завдані сильні побої та тілесні ушкодження.

Таким чином, чоловіка підозрюють наступних злочинах:

  •  добровільне зайняття громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 "Колабораційна діяльність" Кримінального кодексу України)
  • діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України (державна зрада): перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 "Державна зрада" ККУ)
  • жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб, а також віддання наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 "Порушення законів та звичаїв війни" ККУ).

Чоловіку заочно повідомлено про підозру в низці злочинів, йому загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram