ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ: Депутат із Тернопільщини, який служить в ЗСУ, допоміг утекти за кордон понад 70 чоловікам

Він отримав доступ до листів-обґрунтувань, які підписував командир бригади волонтерам для ввезення із-за кордону вантажів гуманітарної допомоги.

СБУ: Депутат із Тернопільщини, який служить в ЗСУ, допоміг утекти за кордон понад 70 чоловікам
Фото: СБУ

На Тернопільщині Служба безпеки України і Держприкордонслужба ліквідували чергову схему втечі ухилянтів за кордон, яку організував військовослужбовець місцевої бригади, депутат однієї зі сільрад.

Затримання організатора схеми для "ухилянтів"
Затримання організатора схеми для "ухилянтів"

Як повідомляє пресслужба Управління СБУ в Тернопільській області, зловмисник, зловживаючи довірою командування військової частини, отримав доступ до листів-обґрунтувань, які підписував командир бригади волонтерам для ввезення із-за кордону вантажів гуманітарної допомоги підрозділам ЗСУ.

Солдат виготовляв підроблені листи-обґрунтування, вписуючи до сфальсифікованих документів замість прізвищ реальних волонтерів анкетні дані ухилянтів. Тоді на підставі підроблених листів таких осіб включали до системи «Шлях», і вони безперешкодно виїжджали за межі України нібито з метою перевезення гуманітарних вантажів.

Упродовж липня 2022 – січня 2023 років за цієї схемою втекли з держави понад 70 чоловіків призовного віку.

Організатор «схеми» отримав підозру у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України. Також вирішують питання про обрання йому міри запобіжного заходу. Зловмисникові загрожує до 7 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram