ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за неділю, 24 грудня: збитий Су-34, вибухи в Одесі, привітання з Різдвом

48 бойових зіткнень, ворожі обстріли, дрон "Мамай". Яким запам’ятається 669-й день повномасштабної війни.

Головне за неділю, 24 грудня: збитий Су-34, вибухи в Одесі, привітання з Різдвом
"Мамай"
Фото: Пресслужба СБУ

В Одесі увечері 24 грудня пролунала серія вибухів

До цього повітряні сили повідомляли про ракетну небезпеку. Після неї з'явилася ще й загроза ударних БпЛА. ОВА закликала Одеський район бути в укриттях.

Окрім того, ворог випустив безпілотники на Хмельницьку область, у бік Старокостянтинова. Там, як відомо, розташовано аеродром, який росіяни вже неодноразово атакували.

Після 22 години ударні БпЛА залетіли в Полтавську область.

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Різдвом.

"Час напередодні Різдва – час найдовших ночей у році. Але вже завтра день починає зростати, світло починає перемагати. Світло стає сильнішим. І крок за кроком, день за днем темрява програє.

І зрештою темрява програє. Зло програє. Сьогодні – це наша спільна мета, спільна наша мрія, і саме за це сьогодні – наша спільна молитва. За нашу свободу. За нашу перемогу. За нашу Україну. За день, коли всі ми зможемо зібратися вдома в мирний рік мирного Різдва. І скажемо одне одному: «Христос народився!»" - йдеться в зверненні Зеленського, записаному в Києво-Печерській лаврі.

Повний текст привітання – в новині.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав зі святом Різдва Христового українських військовослужбовців.

"Дорогі побратими і посестри! Вітаю вас зі світлим Святом Різдва Христового! Усіх солдатів, матросів, сержантів і офіцерів, усіх воїнів, які зі зброєю в руках б'ються за те, щоб світ не поглинув морок", - написав він у Telegram.

Головнокомандувач вшанував пам'ять загиблих, тих хто віддав своє життя за нашу країну, правду і свободу.

"Різдво - це велике свято надії та віри. Віри у перемогу світла над темрявою. Добра над злом. Я дякую кожному захиснику, кожній захисниці, хто бореться й наближає нашу Перемогу! Христос народився! Славімо Його!" - додав Залужний.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що впродовж доби відбулось 48 бойових зіткнень.

Ворог завдав 29 авіаційних ударів та здійснив 26 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки; збільшив кількість артилерійських обстрілів. У операційній зоні ОСУВ "Хортиця" кількість ворожих артилерійських обстрілів складає понад 1000 на добу.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 24 грудня – в нашій новині.

Сьогодні вночі російські окупанти обстріляли зі "Смерчів" село Підсереднє Купʼянського району. Внаслідок влучання у житловій будівлі виникла пожежа, поранень зазнали двоє мирних жителів, повідомила прокуратура Харківської області.

Крім того, близько 4:30 ворог здійснив артилерійський обстріл смт Купʼянськ-Вузловий. Пошкоджено приватне домоволодіння.

За процесуального керівництва Купʼянської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст.438 КК України).

Сили оборони збили на Маріупольському напрямку Су-34. По ворожому літаку вдарили зі зенітно-ракетного комплексу.

Також перевіряють дані про враження ворожого Су-30, що сьогодні увечері бив по Одеській області. Про це повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

"На Одеському напрямку була бойова робота по російському Су-30 у Чорному морі – вивчаємо матеріали об’єктивного контролю, аби знати точно, уражена ціль чи ні. Але... підтверджено ураження нашим зенітним ракетним комплексом винищувача-бомбардувальника Су-34 на Маріупольському напрямку! На аеродром – не повернувся", – написав Олещук.

Цей збитий Су-34 – уже четвертий цього тижня. 22 грудня на Південному напрямку українські військові збили одразу три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34.

Служба безпеки України проводить успішні спецоперації на морі не тільки завдяки дрону Sea Baby, але й використовуючи інший дрон, що має назву "Мамай".

Про розробку цих надводних дронів в СБУ розповіли вперше – військовому журналісту Андрію Цаплієнко. "Мамай" наразі є найшвидшим обʼєктом у Чорному морі та може розганятися до 110 км/год.

Водночас "Sea Baby" атакував Кримський міст та інші ворожі обʼєкти.

"Це не просто військово-морський дрон, а багатоцільова платформа, яка сьогодні ефективно використовується", – повідомив голова СБУ Василь Малюк.

У пресслужбі СБУ нагадали, що завдяки успішним атакам СБУ фактично змінила філософію проведення військово-морських операцій.

Докладніше – в новині.

У Шевченківському районі перед новим роком відремонтували укриття, про яке писав LB.UA ще в липні. Попередній кошторис ремонту укриття на Prozorro склав майже 4 млн грн. Після ремонту укриття обладнали сучасною вентиляційною системою, сигналізацією у випадку пожежі та дверима, що автоматично відчиняються під час повітряної тривоги.

Окрім пофарбованих стін та підлоги, нової електричної проводки, також встановили душ, бойлер, туалет та два умивальники.

Подробиці – в нашій новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram