ГоловнаСуспільствоВійна

Близько 60 тис. чоловіків використали здобуття вищої освіти для уникнення мобілізації, – Веніславський

Представник президента у ВР хоче скасувати відстрочку від мобілізації для студентів, які здобувають другу вищу освіту.

Близько 60 тис. чоловіків використали здобуття вищої освіти для уникнення мобілізації, – Веніславський
Ілюстративне фото
Фото: Фокус

Близько 60 тис. чоловіків використали здобуття другої вищої освіти для ухилення від призову. Депутат і представник президента у парламенті Федір Веніславський зареєстрував у ВР законопроєкт, який, за його словами, дозволить перекрити цю схему ухилення.

Про це Веніславський заявив в ефірі телемарафону.

"Отримав інформацію від Міністерства освіти і науки: станом на 2019-2021 роки студентів віком 25 років і старше було близько 40 тис. чоловік. У 2022 році таких студентів стало 106 тис. Цьогоріч цифри також наближаються до 100 тис. Це означає, що 60 тис. чоловіків вирішили скористатися такою можливістю для уникнення призову", – зазначив Веніславський.

За його словами, деякі виші відкривали набір на контракти на денну форму навчання, даючи можливість потенційним призовникам із уже наявною освітою вступати на навчання й отримувати відстрочку від мобілізації. Іноді абітурієнти вступали на нижчій освітній рівень, ніж мали (на професійно-технічну освіту при наявній вищої), та на іншу спеціальність.

 

Веніславський заявив, що він зареєстрував законопроєкт, який дозволить перекрити цю лазівку для відстрочення мобілізації.

"Я запропонував, щоб люди, які навчаються у послідовних видах освіти, мали право на відстрочку. А ті, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років таким правом на відстрочку скористатися не могли", – зазначив він.

Автор законопроєкту розраховує, що після ухвалення дія документа пошириться і на чоловіків, які скористалися навчанням для ухилення від мобілізації у 2022 році.

Нагадаємо, 1 вересня Веніславський заявив, з перших днів війни різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 років, котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. Через це вони отримують відстрочку від мобілізації і в цьому можуть бути певні зловживання.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що доцільність здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку під час війни має визначити Міністерство освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram