ГоловнаСуспільствоВійна

Внаслідок підриву Каховської ГЕС збитки меліоративних систем та каналів складають 150-160 млрд гривень

Точну суму можна буде визначити після деокупації територій. 

Внаслідок підриву Каховської ГЕС збитки меліоративних систем та каналів складають 150-160 млрд гривень
Фото: Пресслужба Мінагрополітики

За попередніми  даними, збитки державного майна - меліоративних систем та каналів - внаслідок підриву Каховської ГЕС складають 150-160 млрд гривень.

Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

“Точні дані можна буде визначити після деокупації територій. Існує велика ймовірність, що системи будуть зруйновані або ж демонтовані окупантами”, - повідомили в міністерстві.

Зазначається, що говорити про зрошуване землеробство на півдні України без відновлення джерела водопостачання у найближчий час неможливо.

В Мінагрополітики нагадали, що Каховське водосховище було джерелом зрошення для 94% систем у Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях. 

Зокрема, водосховище було джерелом живлення для 584 тис. гектарів земель, на які подавалася вода для зрошення. Каховський магістральний канал обслуговував 326 тис. га, а Північно-Кримський – 39,7 тис. га сільськогосподарських земель.  

Також через  низку систем у Запорізькій, Херсонській та Дніпропетровській областях здійснювали окремий водозабір з водосховища на загальну площу зрошення 218,3 тис. га.

Раніше повідомлялось, що знищення російськими окупантами Каховської гідроелектростанції, ймовірно, уже завдало збитків довкіллю на близько 1,5 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram