ГоловнаСуспільствоВійна

Товариш Кадирова, підозрюваний у злочинах в Україні, очолює групу російських рятувальників у Туреччині, - CNN

СБУ стверджує, що у серпні минулого року Мартинов скоїв низку військових злочинів у місті Бородянка на Київщині. Зокрема, Мартинова звинувачують у знущаннях над військовополоненими.

Товариш Кадирова, підозрюваний у злочинах в Україні, очолює групу російських рятувальників у Туреччині, - CNN
Мартинов у Туреччині
Фото: скріншот відео

Колишній чеченський командир, який розшукується Україною за ймовірні військові злочини, очолює групу російських рятувальників, які прибули в Туреччину для допомоги постраждалим від землетрусу, пише CNN. 

Колишній чеченський командир, який розшукується Україною за ймовірні військові злочини, скоєні минулого року, очолює російські зусилля з ліквідації наслідків землетрусу в Туреччині.

Минулого року Даниїл Мартинов був у кількох місцях в Україні в перші тижні російського вторгнення. Вважається, що він близький до лідера Чечні Рамзана Кадирова і знявся в кількох відео в офіційному Telegram-каналі Кадирова.

Останніми днями він дав інтерв’ю російським ЗМІ із зони землетрусу в Туреччині, після того як минулого року був призначений радником у МНС Росії.

Влада намагається врятувати тих, хто вижив, з-під уламків землетрусу магнітудою 7,8, який стався рано вранці в понеділок, спричинивши обвалення будівель і загибель тисяч людей у Туреччині та Сирії. Десятки країн надіслали допомогу для рятувальних робіт.

У серпні минулого року СБУ стверджувала, що Мартинов скоїв низку військових злочинів у місті Бородянка на північ від Києва.

СБУ називає Мартинова заступником начальника військ Нацгвардії Чеченської Республіки і повідомила, що він «відповідав за підготовку».

У СБУ стверджували, що Мартинов керував захопленням Бородянської психіатричної лікарні в березні. У ньому сказано, що за його наказом «захоплено в заручники майже 500 осіб (пацієнти, персонал і місцеві жителі), у тому числі більше сотні лежачих пацієнтів».

Також за даними СБУ, госпіталь «перетворили на вогневу позицію окупантів». Мартинова звинувачують у «порушенні законів і звичаїв війни, знущаннях над військовополоненими чи цивільними особами».

Директор психіатричної лікарні Марина Ганицька минулого року заявила, що росіяни «навколо нас розмінували. Ми спостерігали, як вони копали окопи» в перший тиждень березня.

«Переді мною стояв солдат і представився. Він назвав себе Даниїлом Мартиновим, полковником російської армії. Він сказав, що якщо ми будемо поводитися пристойно, то ми будемо жити — нас не вб’ють, не скривдять», - розповіла Ганицька.

За її словами, Мартинов сказав їй: «Зараз ми запишемо коротке відео, ти нам подякуєш і будеш на волі, будеш під охороною президента Росії Володимира Путіна».

«Я запитала, за що дякувати? Він нахилився до мого обличчя, подивився в очі і сказав: «За те, що ти жива».

Відповіді Мартинова на українські звинувачення немає. Відкидаючи звинувачення СБУ в серпні минулого року, Кадиров сказав: “Щодо Мартинова, то він у нас не працює. Він працює з МНС [Міністерством надзвичайних ситуацій]”.

Також Кадиров сказав: «Добре, СБУ, тільки скажіть нам час і місце, і ми приїдемо розбиратися, хто справжні злочинці».

У 2020 році Міністерство фінансів США ввело санкції проти Мартинова за «серйозне порушення прав людини в Росії». У ньому сказано, що він був «особистим радником Кадирова з питань безпеки [і] діяв або мав намір діяти від імені, прямо чи опосередковано, Кадирова».

Кілька відео, опублікованих минулого року в офіційному Telegram-каналі Кадирова, показують Мартинова в різних місцях на окупованих частинах України.

В одному він описаний як член чеченського спецназу в Україні.

Серед місць, де його бачили, – місто Попасна Луганської області, зрівняне з землею обстрілами росіян.

Його також бачили у місті Луганську, де він відвідував поранених бійців.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що, тікаючи з села на Чернігівщині, окупанти залишили гранату між мертвою жінкою та її живим немовлям. Немовля було прив’язане до жінки скотчем. Граната здетонувала, коли український військовий розрізав скотч ножем. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram