ГоловнаСуспільствоВійна

Дніпро, 14 січня 2023-го. Пам'ятатимемо, сумуватимемо...

16 січня в Дніпрі попрощалися з п’ятнадцятирічною Марією Лебідь. Дівчинка загинула 14 січня через удар російською ракетою по багатоповерхівці на вулиці Набережна Перемоги. 

Марія добре вчилася, любила танцювати, нещодавно її обрали головою учнівської ради. Тіло дівчинки на завалах знайшли одним з перших. Її мама під час обстрілу була на роботі й не одразу дізналася, що трапилося.

17 січня в останню путь проведуть 39-річного тренера з боксу Михайла Кореновського. Він мешкав у тому самому будинку, один під'їзд якого внаслідок російського ракетного удару перетворився на купу уламків. 

Станом на вечір понеділка відомо про загибель сорока мешканців будинку. Серед них троє дітей. 

Урятувати вдалося наразі 39 людей, у тому числі шістьох дітей. Поранених – 75, серед них 14 дітей.

За сухими цифрами – десятки понівечених доль, сльози, біль і невгамовна туга не лише тих, чиє життя розділилося на “до” і “після” 14 січня 2023-го, а й, без перебільшення, всієї країни.

Дніпро, 14 січня 2023-го. Пам'ятатимемо, сумуватимемо...
Фото: Роман Чоп

У багатоповерхівці на вулиці Набережна Перемоги російською ракетою зруйновано 72 квартири, однак внаслідок удару постраждав фактично весь будинок. За даними Офісу президента, без житла залишилися понад тисяча дніпрян.

Серед загиблих і постраждалих 14 січня – відомі в країні люди, майстри своєї справи. Кухня жовтого сонячного кольору – усе, що лишилося від квартири тренера з боксу Михайла Кореновського. На столі навіть зосталася неушкодженою ваза з фруктами.

Фото: Ян Доброносов/Телеграф

Михайло був головним тренером збірної Дніпропетровської області та заслуженим тренером України. Його вихованці неодноразово перемагали на світових і європейських змаганнях.

Без чоловіка й батька залишилися дружина Ольга та двоє донечок – Маргарита і Маруся. У момент удару вони чекали на батька на вулиці.

@davidjan13_13

На этой кухне были праздники ,смех и улыбки детей . Не стало Кореновского Михал Михалыча ,мужа,отца,Тренера и просто хорошего человека😔 Карта супруги для помощи: 4149499346007535 Кореновская Ольга Михайловна Ублюдки руские вы за все ответите ! 14.01.23 Вечная память Михалыч🙏🏻

♬ Гей, пливе кача - Піккардійська терція

Життя відомої народної майстрині Інни Івінської, яка мешкала в тому самому під'їзді, врятували ляльки-мотанки. У буквальному розумінні: в момент вибуху майстриня проводила в центрі міста майстер-клас у рамках проєкту "Українська Жінка як символ об'єднання поколінь Нації". Створювали новий образ народної ляльки "Переможна. Щаслива. Вільна", який і придумала Інна Івінська.

З речей у жінки залишився тільки одяг, який був на ній. Більше нічого, навіть документів.

Подруг Ольгу Усову та Ірину Саламатенко – лікарок і волонтерок – врятуватися не вдалося. Без мам залишилися троє дітей шести, восьми і чотирнадцяти років.

Фото: cоцмережі

Ольга приїхала до Дніпра з Донецька у 2014 році. Як розповів чоловік Ольги Едуард Усов, у 2018 році надавала допомогу військовим у Широкому в Донецькій області в рамках волонтерського проєкту “ТриЗуб Дентал”. Один із захисників у Facebook згадав, якою доброю, розумною, щирою та самовідданою людиною була Ольга.

14 січня Ольга та Ірина йшли на тренування до спортзалу, розташованого неподалік дому. Як пізніше з'ясувалося, ракета вибухнула в жінок за спинами. Уламок поцілив Ользі в серце, Ірина пізніше померла в лікарні. 

Ще одну щемливу історію розповів сайт 056. 21-річний Антон їхав до нареченої і розмовляв з нею по телефону. Саме в цей момент прогримів вибух. 

"Коли я приїхав, то побачив бетонні завали. Провалилось все і восьмий поверх, на якому вона живе. Я туди поліз, не дочекавшись рятувальників. Туди, де нема стіни і холодильник стоїть. Усе палало, був газ. Рятувальники кричали, щоб зліз, а я там стою, голими руками бетонні плити соваю, шукаю її. Потім звідти військові уже "за шкібарки" зняли мене, говорячи, що газ може вибухнути", – розповів Антон.

Юнак брав участь у пошуках п'ять годин поспіль, допоміг рятувальникам знайти кількох інших постраждалих і кілька тіл загиблих. На щастя, його наречена Єва вижила. Зараз дівчина в реанімації, а от її бабусю досі не знайшли. 

Фотографія дівчини, яка сиділа на руїнах четвертого поверху біля ванни, облетіла весь світ.

Батьків Анастасії Швець, якій вдалося дивом вижити, знайшли мертвими під завалами.

"Мені було все одно, що буде зі мною. Головне, аби дістали їх, але батьки не вціліли. Їх сьогодні дістали з-під уламків", – сказала дівчина під час ефіру для "Телеканал Київ". Кілька місяців тому Анастасія втратила коханого, який воював на сході України.

У момент вибуху Настя відпочивала перед нічною зміною. "Був дуже сильний гуркіт, усе в диму і пилюці, мене привалило дверима, я якось вилізла і зрозуміла, що кімнати немає. Нічого немає, сусідніх квартир також немає, лише бачу сусідній під'їзд", – розповіла дівчина.

Котик Насті теж загинув. 

Родина Фігурних-Осинських через повномасштабну війну майже рік була в розлуці, але цього суботнього дня нарешті зібралася докупи.

Діти приїхали з Одеси до батьків на вихідні, повідомила близька подруга зниклої дівчини. Батьків рятувальникам вдалося знайти під завалами, матір госпіталізували, батько, на жаль, загинув. У соцмережах пишуть, нібито знайшли загиблими вже майже всю родину, крім старшої жінки, яка вижила. Інші знайомі повідомляють, що 37-річну Яну та 15-річну Аню ще шукають.

15 січня близько 12:00 з-під завалів багатоповерхівки, куди влучила російська ракета, дістали 27-річну Катерину Зеленську, яка пролежала під завалами 20 годин.

Фото: Денис Монастирський/Facebook

Про це написала у Facebook її сестра Юлія Городецька: "Її знайшли лише сьогодні зранку і, слава Богу, живою. Вона з родиною жила в тому клятому будинку на Перемозі! Вона не могла кликати на поміч, бо з дитинства глуха! Шукають ще її однорічну дитину і чоловіка! Дай Бог, знайдуть живими і неушкодженими. Молимося", – написала сестра Катерини.

Постраждалу госпіталізували до лікарні Мечникова із сильним переохолодженням, температура тіла Катерини становила 31 градус. 

У лікарні Мечникова рятують 32 людей, яким дивом вдалося вижити під час ракетного удару. Дев'ятеро у тяжкому стані, повідомив генеральний директор лікарні Мечникова Сергій Риженко, зазначає телеграм-канал "Дніпро обласний".

У найважчому стані дев'ятнадцятирічна дівчина. У неї черепно-мозкова травма, також вона втратила око. Наразі в реанімації. Її відвідує лише хлопець, батьки мешкають у Луганській області, більше знайомих у Дніпрі немає. 

Ще одна постраждала – восьмирічна Злата. Дівчинка йшла до свого будинку, коли пролунав вибух, їй посікло обличчя. Лікарі кажуть, що з дівчинкою все буде добре, але шрами та пам’ять про 14 січня залишаться назавжди.

Серед постраждалих узагалі багато дітей. Дев’ятирічний Тимур Шевчук і його сестра Кароліна втратили батьків і зараз перебувають у лікарні.

Їхні батьки – Ірина і Максим – вирішили переїхати з дітьми до Дніпра пів року тому, після початку регулярних обстрілів рідного Нікополя. Дніпро здавався більш безпечним. Оселилися на восьмому поверсі.

Діти під час влучання ракети гуляли у дворі.

Тимур – гравець футбольної команди ДЮСШ-2. Тренер хлопчика Ілля Ічуаїдзе організував збір коштів для їхньої сім'ї.

Наразі відомо про загибель унаслідок ракетного удару по багатоповерхівці на Набережній Перемоги трьох дітей – сімнадцятирічного випускника школи №111 Максима Богуцького, п’ятнадцятирічної Марії Лебідь, у медіа з'явилася неофіційна інформація про загибель чотирирічної Михайлини Францевої.

Марія Лебідь
Марія Лебідь

Також відомо, що під час вибуху постраждали хлопчик-третьокласник, дівчатка – четвертокласниця і п'ятикласниця, чотирнадцятирічна дівчинка. Вони перебувають у лікарні на вулиці Космічній, повідомив гуманітарний департамент міськради.

Великий список постраждалих мешканців будинку і реквізити для допомоги оприлюднила у Facebook “Дніпро обласний” модератор групи НВК 66 Олександра Кузик.

“Шановна спільното, вітаю... У наше місто, наш район і наш заклад прийшло велике горе... Внаслідок ракетної атаки зруйновано частину будинку 118 за адресою вулиця Набережна Перемоги, – звернулася вона. – Це наш мікрорайон… Це наші учні... наші випускники... батьки учнів, бабусі, дідусі, сестри і брати..."

16 січня речник ДСНС Сергій Ковтонюк повідомив, що розібрано близько 85% завалів. За інформацією правоохоронців, розшукують ще понад 40 людей. Пошукові роботи мають закінчити 17 січня. 

Надії на те, що під завалами залишаються живі люди, практично немає. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram