ГоловнаСуспільствоВійна

Росія депортувала близько 3 млн українців, зокрема 12 000 дітей, – Єрмак

Ще декілька тисяч перебувають у полоні. 

Росія депортувала близько 3 млн українців, зокрема 12 000 дітей, – Єрмак
Фото: надано пресслужбою

Однією з умов завершення війни є звільнення утримуваних і депортованих до Росії українців. Майже 3 млн українських громадян були депортовані окупантами, серед них – понад 12 000 дітей. 

Ще тисячі українців перебувають у полоні. Про це голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив у інтервʼю The Econimist

"Ми готові здійснити обмін полоненими за формулою «всіх на всіх», за якої всі полонені з обох сторін будуть повернуті додому", – зазначив він. 

Іншою гуманітарною вимогою перед завершенням війни є потреба справедливості. Це означає суд і засудження винних у військових злочинах і злочинах проти людяності, а також відшкодування збитків, завданих російською агресією. 

"Необхідно створити спеціальний трибунал для покарання винних у злочині агресії, які не можуть бути досягнуті Міжнародним кримінальним судом та іншими існуючими міжнародними судовими установами. Щоб змусити Росію фінансово заплатити за відновлення України, ми також ініціювали створення механізму компенсації в ООН", – заявив голови Офісу президента. 

Нагадаємо, що викрадених українських дітей Росія передає на незаконне всиновлення. Процедура такого "всиновлення" дозволяє повністю змінювати імʼя дитини, що ускладнить її пошук законними родичами. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram