ГоловнаСуспільствоВійна

Для допомоги потерпілим від сексуального насильства залучать міжнародних експертів, - Офіс Генпрокурора

Особливості документування і розслідування таких злочинів обговорили під час зустрічі представників Офісу Генпрокурора та апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики і Фонду доктора Муквеге

Для допомоги потерпілим від сексуального насильства залучать міжнародних експертів, - Офіс Генпрокурора
Фото: Офіс Генерального прокурора

Для допомоги потерпілим від сексуального насильства під час російського вторгнення залучать міжнародних експертів.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора України.

Особливості документування і розслідування таких злочинів обговорили під час зустрічі представників Офісу Генпрокурора та апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики і Фонду доктора Муквеге. Сторони домовилися про спільну роботу в цій галузі.

Як зазначила виконавча директорка Фонду Катріен Коппенс, постраждалі зазвичай звертаються по медичну та соціально-психологічну допомогу. Лише через декілька років намагаються домогтися справедливості завдяки правосуддю. Щоправда, за цей час втрачаються момент надання свідчень і проведення відповідних медичних оглядів. 

"Втрачено докази, і дуже важко привести кривдників до суду. Тому важливо доносити до потерпілих необхідність під час медичного огляду провести судмедекспертизу. Важливо навчити експертів, які працюють з потерпілими від СНПК", - зазначила Коппенс.

Начальниця профільного управління Офісу Генпрокурора Ірина Діденко повідомила, що нині ОГП починає активну співпрацю з лікарями. 

"Шукаємо можливості для спільних тренінгів, з урахуванням професійних завдань та інтересів постраждалих", - додала Діденко.

Нагадаємо, спецпредставниця генсека ООН з питань сексуального насильства у конфліктах Праміла Патте заявила, що зґвалтування та сексуальне насильство, до яких вдаються російські військові Україні, є частиною "воєнної стратегії" РФ.

Офіс Генерального прокурора та нардепи ВРУ працюють над внесенням змін до чинного законодавства, аби строки досудового розслідування за злочини сексуального насильства були скасовані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram