ГоловнаСуспільствоЖиття

Рідні брати Козака і Медведчука незаконно будують дорогу на горі Страдч

У компанії "Керамбуд" стверджують, що дорогу ремонтують і законодавства не порушують.

Рідні брати Козака і Медведчука незаконно будують дорогу на горі Страдч
Фото: yavoriv-info.com.ua

На горі в с. Страдч Яворівського району, яка є місцем паломництва віруючих Української Греко-Католицької церкви, почали будувати дорогу. Ділянка, де ведуть роботи, входить до складу транскордонного українсько-польського біосферного резервату "Розточчя".

Звернення у зв'язку з будівництвом оприлюднив настоятель місцевої парафії УГКЦ прот. Іван Колтун.

Священник зазначив, що будівництво є незаконним, і закликав "усіх небайдужих людей" - "юристів, екологів, державних діячів, політиків, які могли б допомогти у вирішенні цієї кричущої проблеми" "до спільної роботи". Всіх мирян він закликав до молитов за майбутнє Страдецької гори.

Священник розповів, що будівництво дороги на Страдецькій горі, яку планують з'єднати з автомобільною дорогою Т 14-25 біля підніжжя гори, почала компанія "Керамбуд". Кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ "Керамбуд" є Богдан Козак і Сергій Медведчук - рідні брати депутатів Верховної Ради України від ОПЗЖ Тараса Козака і Віктора Медведчука.

Прот. Іван Колтун стверджує, що ніяких дозволів на це будівництво від Львівської ОДА не було. Дорога повинна проходити через річку Верещицю і дамби озер, які розташовані поряд зі Страдецькою горою. Відповідно, такі будівельні роботи заважатимуть Хресним дорогам, які проводять уже багато років, що турбує парафіян і священників зі Страдча.

Серед порушень будівництва, про які дізналися священники парафії у відповідях на інші листи, йдеться про те, що ліс, в якому ведеться незаконна вирубка дерев і відсипання дороги, перебуває у державній власності. Всі рішення щодо нього приймає Львівська ОДА.

Із закликом не допустити порушення норм чинного законодавства на території Страдецької гори до правоохоронних органів звернулася і Яворівська РДА. Там стверджують, що ніяких дозволів на будівництво або реконструкцію дороги компанії "Керамбуд" не надавали.

Фото: facebook.com/YavorivRDA

Водночас у ЛОДА з посиланням на заступника голови Юрія Бучка повідомили, що в департамент дорожнього господарства адміністрації проєктна документація з будівництва, реконструкції дороги на території Порічанської сільської ради Яворівського району для узгодження не надходила. Також ЛОДА і її структурні підрозділи, в тому числі департамент екології та природних ресурсів, не погоджувала вирубку в кварталах 14, 15, 16 Великопільського лісництва, пише Твоє місто.

Своєю чергою адвокат ТОВ "Керамбуд" Василь Ведмідь стверджує, що ремонт дороги не завдасть шкоди Страдецькій горі, тому що відстань між горою і кар'єром 5 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram