ГоловнаСуспільствоЖиття

Буксир "Яни Капу", який пошкодили росіяни, повернувся в Одесу після ремонту

Тепер його чекає продовження ремонтних робіт вже на базі "Південь".

Буксир "Яни Капу", який пошкодили росіяни, повернувся в Одесу після ремонту
"Яны Капу"
Фото: armyinform.com.ua

Буксир Військово-морських сил ЗСУ А947 "Яни Капу" повернувся на військово-морську базу "Південь" в Одесі після ремонту.

Про це повідомляє Армія Inform.

Зазначається, що на військово-морській базі в Очакові екіпаж провів серйозну роботу щодо відновлення буксира, завдяки чому "Яни Капу" перебазувався в Одесу своїм ходом. Тепер його чекає продовження ремонтних робіт вже на базі "Південь".

"В Очакові було зроблено чимало - відновили ті місця, які пошкодили росіяни при сробі нас зупинити. Щоб буксир вийшов у море і міг виконувати поставлені завдання, відновили обладнання, яке розікрали росіяни", - розповідає тимчасовий виконувач обов'язків командира буксира мічман Юрій Будзило.

Фото: armyinform.com.ua

Будзило - один з тих, хто майже рік провів у російському полоні.

Фото: armyinform.com.ua

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів окупованого Криму обстріляли і захопили три кораблі ВМС України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Росія визнала обстріл і захоплення українських кораблів.

18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного захоплення, катери і буксир були передані Україні у нейтральних водах, відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права. 20 листопада вони прибули на базу в Очаків. При цьому судна прийшли не своїм ходом, а за допомогою буксирів, у практично знищеному стані. До цього часу їх не відновлювали у зв'язку зі слідчими діями та проведенням балістичної експертизи. При огляді також з'ясувалося, що росіяни зняли усе радіоустаткування, а також навіть унітази, кухонні плити, плафони і розетки.

Раніше командувач ВМС ЗСУ Воронченко заявив, що РФ не хоче повертати кораблі, тому що вони є доказом агресії. "Ну ви уявляєте, якщо вони нам віддадуть катер "Бердянськ" з простреленою рубкою, що буде?" - пояснив він.

Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram