ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Офіс президента переклав на МОЗ обов'язок поставки ліків і устаткування для боротьби з COVID-19

Зеленський доручив займатися доставкою масок, респіраторів і захисних костюмів.

Офіс президента переклав на МОЗ обов'язок поставки ліків і устаткування для боротьби з COVID-19
Фото: president.gov.ua

Офіс президента переклав на Міністерство охорони здоров'я поставку ліків і обладнання, необхідних для лікування при коронавірусі.

Найближчим часом в Україну прибуває літак із 400 000 захисних масок і захисними засобами для очей. Це останній літак, логістикою якого займається Офіс президента, повідомили в пресслужбі ОПУ.

"Ви повинні забезпечити поставку масок, респіраторів, захисних костюмів, апаратів штучної вентиляції легенів і всього необхідного так, щоби лікарні, пацієнти та здорові мали вдосталь усього та могли одужати й захиститися від COVID-19", – звернувся президент України Володимир Зеленський до міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Степанов заявив, що його відомство вже придбало приблизно 70 000 костюмів біозахисту за кошти резервного фонду. Надалі МОЗ використовуватиме гроші стабілізаційного фонду, створеного для подолання епідемії.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я підписало договір на поставку більш ніж 70 000 китайських захисних костюмів на суму понад 43,87 млн гривень. Заступник міністра Світлана Шаталова заявила, що міністерство нібито було змушене самостійно вийти на ринок, тому що закупівельне підприємство придбало не ті костюми.

За три дні до цього ДП "Медичні закупівлі України" домовилося про закупівлю 90 тисяч костюмів українського виробника ТОВ "Текстиль контакт" за 22,05 млн гривень (ціна одного – 245 гривень).

Шаталова стверджує, що ці костюми не відповідають стандарту 14126 "Одяг захисний. Захист від інфекційних агентів".

У відповідь на це держпідприємство "Медичні закупівлі України" відкинуло претензії Міністерства охорони здоров'я щодо тендеру на захисні костюми. У "Медзакупівлях" заявили, що вимога щодо відповідності костюмів цьому стандарту з'явилося вже після проведення ними тендеру.

Після цього благодійний фонд "Пацієнти України" знайшов захисні костюми вітчизняного виробника, у яких є необхідний МОЗ стандарт EN 14126:2003. При цьому вони коштують удвічі дешевше, ніж костюми, куплені міністерством у Китаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram