ГоловнаСуспільствоЖиття

Баканов запропонував продовжити блокування "ВКонтакте" і "Одноклассники" ще на 3 роки

За період санкцій українців у цих соціальних мережах стало втричі менше.

Баканов запропонував продовжити блокування "ВКонтакте" і "Одноклассники" ще на 3 роки
Фото: actualapple.com

Голова СБУ Іван Баканов запропонував продовжити блокування російських соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники" ще на 3 роки. За період дії санкцій українських користувачів у цих соціальних мережах стало втричі менше.

Це значно знизило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції спецслужб Росії, повідомили на сторінці СБУ в Facebook. 

"Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового ураження. Проти України йде гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тому в продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно - збережемо безпеку держави загалом", - заявив Баканов.

За 2017-2020 роки СБУ зареєструвала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах "Одноклассники" і "ВКонтакте". Від початку заборони цих соцмереж СБУ зареєструвала майже 100 кримінальних проваджень щодо власників та адміністраторів антиукраїнських угруповань у цих соціальних мережах.

У них були зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, спрямовані на насильницьке повалення влади і навіть створення терористичних груп.

Також фахівці СБУ відзначили сплеск активності агітаторів і ботоферм у російських соцмережах. Це пов'язано з карантинними заходами в період пандемії коронавірусу, наближенням Великодня і травневих свят. За оцінками кіберспеціалістів, близько 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються з інформаційного простору Росії.

Нагадаємо, в 2017 році Петро Порошенко підписав указ, що вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Дія указу заблокувала доступ до соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники" в рамках обмежень, накладених на Mail.Ru Group.

Заблоковані також сайти антивірусних компаній "Лабораторія Касперського" і DrWeb, а також доступ до всіх сервісів "Яндекса".

У 2019 році заборонена в Україні російська соціальна мережа "ВКонтакте" за рік впала за відвідуваністю серед українців з четвертої на восьму позицію.

У лютому в Мінкультури повідомили, що в Україні не відновлюватимуть доступ до раніше заборонених російських соціальних мереж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram