Нам не має бути все одно, у якій країні ми живемо, - глава УГКЦ

"Кожен, хто заперечує існування українського народу, суперечить дійсності".

Нам не має бути все одно, у якій країні ми живемо, - глава УГКЦ
Фото: Макс Левин

Ми повинні жити так, щоб нам було не все одно, які ми люди, і не все одно, у якій країні живемо. Тому що "все одно" - значить "мені байдуже".

Про це заявив глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук), повідомляє департамент інформації УГКЦ.

"Український народ існує. Тому кожен, хто заперечує існування українського народу або існування політичної нації, що включає всі народи, що живуть в Україні, той суперечить дійсності", - зазначив предстоятель.

Він розповів, що намагався відповідати на будь-які можливості спілкування з представниками нової влади. Згадав про зустріч з групою експертів, які працюють над гуманітарною політикою нової влади. Вони попросили владику пояснити, що таке українська національна ідея. 

Як зазначив предстоятель УГКЦ, він дав відповідь у трьох пунктах, відштовхуючись від персоналістичної філософії св. папи Іоанна Павла II:

"Перший випливає з постулату, що ми існуємо. Український народ існує. Тобто ми є народом, який має свою мову, свою культуру, свої традиції. Ми є народ, який сьогодні має свою державу. Існує як суб'єкт, в тому числі, міжнародного права".

Другий постулат - якщо ми існуємо, ми маємо певні права. Тобто, ми маємо право вибирати свій шлях розвитку. У нас є право мати свою незалежну державу. У нас є право і обов'язок її захищати, навіть ціною власного життя. У нас є право бути почутими міжнародною спільнотою і бути її складовою невід'ємною частиною.

Третій постулат - інші мають це право поважати. Поважати нашу гідність, нашу чутливість, поважати шлях, яким ми йдемо, поважати наш вибір", - сказав владика Святослав.

Нагадаємо, у новорічному привітанні президент Зеленський запропонував Україні національну ідею. Однак слова Зеленського, зокрема, про те, що "неважливо як названа вулиця, оскільки вона освітлена й заасфальтована... немає різниці, біля якого пам'ятника ти чекаєш дівчину, у яку ти закоханий", викликали неоднозначну реакцію в українців.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram