ГоловнаСуспільствоПодії

В.о. мера Затоки підозрюють у вимаганні 87 тисяч доларів хабаря

Правоохоронні органи розкрили чергову земельну аферу в курортному селищі.

В.о. мера Затоки підозрюють у вимаганні 87 тисяч доларів хабаря
Фото: zatoka-sovet.com

Служба безпеки України й Національна поліція підозрюють тимчасового виконувача обов'язків мера Затоки, депутата селищної ради та члена виконкому у вимаганні хабаря в розмірі 87 тисяч доларів.

Про це йдеться на сайті СБУ.

За версією слідства, посадові особи вимагали від місцевого підприємця хабар за дозвіл на розробку проєктів і виділення трьох земельних ділянок у курортній зоні. Депутата затримали під час одержання першої частини хабара в розмірі $ 11 тисяч. У ході обшуків за місцями проживання та роботи фігурантів справи вилучили ще 1,24 мільйона гривень.

Відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 190 (шахрайство) і частиною 3 статті 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Водночас прокуратура Одеської області повідомила про висунення підозри двом депутатам Затоківської селищної ради. Один з них - колишній секретар селищної ради, інший - колишній голова постійної депутатської комісії.

Їх підозрюють у заволодінні 17 ділянками рекреаційних земель у першій лінії на березі Чорного моря. Землю загальною площею 1,5 га оформили на рідних і близьких людей.

Надалі один з підозрюваних частину землі продав забудовнику для будівництва готелю, а кошти привласнив. Друга особа встигла продати лише одну ділянку, а на інші видала довіреність на розпорядження уповноваженій ним особі.

Вартість проданої землі, згідно з експертизою, становить близько 4 млн гривень.

Тепер вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із заставою - 10 млн грн кожному.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП в Одеській області при оперативному супроводу співробітників Управління стратегічних розслідувань (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України).

Нагадаємо, що мера Затоки Василя Звягінцева в березні відсторонили від посади, а його обов'язки поклали на секретаря селищної ради В'ячеслава Бокого.

Бокий при цьому фігурує в кримінальному провадженні про організацію замовного вбивства.

Його попередник Звягінцев 2016 року отримав звинувачення за ч.2 ст.364, ч.3 ст.382, ч.1 ст.366 КК України (зловживання службовим становищем та умисне перешкоджання виконанню постанови суду). Чиновника підозрюють у тому, що у вересні-грудні 2014 року він незаконно вивів з комунальної власності земельну ділянку біля моря площею понад 3 гектари, після чого передав землю в приватну власність, розділивши її між 66 особами.

Восени 2018 року в  Затоці на таємній сесії роздали ще більш як 100 ділянок у прибережній зоні під забудову. За цим фактом відкрили справу за ч.1 ст.364 Кримінального кодексу - зловживання владою.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram