ГоловнаСуспільствоВійна

Аваков підтвердив можливість патрулів із представниками ОРДЛО

"У Мінських угодах прописана "народна міліція" - потрібно це питання якось вирішувати".

Аваков підтвердив можливість патрулів із представниками ОРДЛО
Фото: 1+1

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підтвердив, що влада розглядає можливість організації спільних поліцейських патрулів із представниками окупованих районів

Про це він сказав в ефірі телеканалу "1+1".

"У Мінських угодах прописана "народна міліція", яка не існує ніде в нашому законодавчому полі - і потрібно це питання якось вирішувати. Зараз існує "народна міліція ЛНР" і "народна міліція ДНР". Але вони ж повинні бути розпущені. Ми готові, щойно буде укладено дипломатами адекватну угоду, своїми поліцейськими силами зайти і забезпечити порядок", - сказав він.

У Комплексі заходів на виконання Мінських угод від 2015 року сказано, що Закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" повинен передбачати створення загонів народної міліції за рішенням місцевих рад із метою підтримання громадського порядку в окремих районах Донецької і Луганської областей.

На думку Авакова, у цьому питанні має бути компромісне рішення.

"Наприклад, патруль із п'яти осіб. Двоє людей - українська Національна поліція, один представник Спеціальної поліцейської місії ОБСЄ і два представники територіальних громад, у яких проходять вибори", - сказав він.

За його словами, схожі патрулі були свого часу в Хорватії.

"Це перехідний період поліцейської місії, триває недовго. Він надзвичайно важкий для самих поліцейських, загрожує гігантськими конфліктами і навіть жертвами, але, мабуть, іншого шляху немає", - підсумував Аваков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram