ГоловнаСуспільствоЖиття

Рада з питань свободи слова провела перше засідання за фактом погроз Портнова журналістам "Радіо Свобода"

У рамках розслідування вже допитано журналіста і водія автомобіля знімальної групи.

Рада з питань свободи слова провела перше засідання за фактом погроз Портнова журналістам "Радіо Свобода"
Фото: president.gov.ua

В ОП відбулося перше засідання Ради з питань свободи слова та захисту журналістів у зв'язку з погрозами ексглави Адміністрації Януковича Андрія Портнова журналістам "Радіо Свобода" та оприлюдненням їхніх персональних даних. Про це повідомляє пресцентр президента.

Зазначається, що в рамках розслідування вже допитано журналіста "Радіо Свобода" Михайла Ткача й водія автомобіля знімальної групи.

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко наголосив, що розслідування цього провадження веде Головне слідче управління Нацполіції - центральний апарат цієї структури.

"Це свідчить про достатню увагу, приділену органами досудового розслідування цьому випадку", - сказав Шевченко.

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук виключив можливість запровадження кримінальної відповідальності за поширення дезінформації.

"Не йдеться взагалі про введення кримінальної відповідальності за поширення недостовірної інформації. Так само не може бути будь-якої відповідальності за оцінні судження", - сказав Анатолій Максимчук.

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту зазначив, що проти України ведеться інформаційна агресія, від якої слід захищатися. "Безумовно, ми повинні знайти такі інструменти захисту, які не впливають на свободу слова, чесні медіа", - сказав він.

Також учасники засідання ухвалили регламент Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України.

Нагадаємо, Портнов виклав у своєму телеграмі персональні дані водія знімальної групи «Схем» (проєкт "Радіо Свобода") за те, що редакція готує розслідування впливу і зв'язків колишнього чиновника з новою українською владою. Серед опублікованого - захищена інформація: повні паспортні дані та домашня адреса водія, номери його авто, а також дані, що свідчать про стеження за його місцем проживання.

Крім цього, Портнов заявив, що з кінця жовтня він є ведучим телеканалу "112 Україна", і пригрозив притягненням за ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності) і 182 (незаконне збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу) КК журналістам у разі перешкоджання його журналістській діяльності. Після чого поліція порушила справу на журналістів "Радіо Свобода".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram