ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Київ і 4 області залишаються епіцентрами епідемії кору, - МОЗ

Минулого тижня виявлено 485 нових випадків захворювання. 

Київ і 4 області залишаються епіцентрами епідемії кору, - МОЗ
Фото: edition.cnn.com

За оперативними даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, протягом 27-го тижня 2019 року на кір захворіли 485 осіб - 207 дорослих і 278 дітей. Епіцентрами епідемії залишаються Київ, Хмельницька, Харківська, Чернівецька і Дніпропетровська області.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

З початку року (з 28 грудня 2018 р. до 4 липня 2019 р.) на кір захворіли 55 776 осіб (26 тис. дорослих і 29 тис. дітей), а від ускладнень вірусу померли 18 хворих.

Для надійного захисту від хвороби всі діти мають своєчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров'я закликає всіх дотримуватися календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Наявність щеплень за календарем - обов'язкова вимога для відвідування дошкільних навчальних закладів та шкіл. Законність цієї вимоги підтвердив Верховний Суд.

МОЗ України надає можливість безкоштовно вакцинуватися і дітям, і дорослим: вікові обмеження на безкоштовну вакцинацію від кору скасовано. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний. Крім того, щеплення мають отримати діти, чиї батьки брали фальшиву довідку про вакцинацію.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту та краснухи) виробництва Бельгії і США: станом на 4 липня в Україні було 701 358 доз. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна в таблиці. Якщо в кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з'ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідної інформації, можна звернутися в департамент/управління охорони здоров'я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram