ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

УГКЦ звернеться до Папи Франциска про надання статусу патріархату

Зустріч Папи Франциска і керівництва греко-католицької церкви запланована на липень.

УГКЦ звернеться до Папи Франциска про надання статусу патріархату
Фото: пресс-служба президента

Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) на початку липня в Римі обговорить з Папою Франциском питання надання УГКЦ статусу патріархату. Про це він розповів в інтерв'ю Релігійно-інформаційній службі, опублікованому в суботу, 28 червня.

За словами Святослава, греко-католики України давно мають фактичний патріархат, а Папа Римський загалом підтримує цей устрій.

“Саме Глава нашої Церкви освячує щорічно миро для всієї Церкви. Ми не беремо миро з Ватикану чи деінде. Глава Церкви освячує миро в Києві, а потім воно розходиться по світу. І всіх дітей, яких хрестять в будь-якій частині світу, помазують миром, яке було освячене в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. Так не було завжди, оскільки були різні обставини, однак це частина нашого партикулярного права", - сказав глава УГКЦ.

“Ми говоримо, що патріархат будується, він не дається, а його визнають. З нашого боку ми робимо все для того, щоб функціонувати як патріарша Церква. А питання визнання (не створення або проголошення) - це питання, яке належить до рішення Вселенського Архиєрея, і ми поважаємо свободу його рішення", - додав блаженнійший Святослав.

Він додав, що УГКЦ робить все можливе для того, щоб функціонувати як патріарша церква, проте остаточне рішення має бути прийнято в Ватикані.

Раніше повідомлялося, що Папа Франциск запросив керівництво УГКЦ на зустріч. Її запланували на липень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram