ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд допитав екс-беркутівця у справі про розгін мітингу під Черкаською ОДА у 2014 році

Допитували екс-співробітника "Беркута" з Черкас.

Суд допитав екс-беркутівця у справі про розгін мітингу під Черкаською ОДА у 2014 році
Фото: стопкадр видео

29 травня в Соснівському районному суді Черкас відбулося засідання у справі командира луганського "Беркута" Валерія Костенка, якого звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень у січні 2014 року. Про це LB.ua розповів один з постраждалих - журналіст Стас Кухарчук, який був присутній вчора в суді.

Під час засідання допитали колишнього співробітника черкаського "Беркута" Віталія Сагайдака, який сьогодні є чинним співробітником патрульної поліції.

"Хоч я і потерпілий і ходжу на засідання, я не знав, що в розгоні брав активну участь і черкаський "Беркут". Мене запевняли, що вони на той час були в Києві, а в розгоні брав участь тільки луганський "Беркут", - каже журналіст.

Нагадаємо, в січні 2014 року на Соборній площі в Черкасах відбувалася акція протесту, журналісти знімали приїзд "Автомайдану". Якоїсь миті з'явився "Беркут" (як було встановлено під час розслідування - це був спецпідрозділ "Беркута" Луганської області) і почав жорстоко бити всіх, хто був біля адміністрації, включаючи журналістів телеканалів. Це зафіксовано на відео.

На суді Сагайдак розповів, що і їхнє відділення також підняли за тривогою і відправили до Черкаської ОДА, в яку намагався зайти "Автомайдан" (екс-беркутівець називає це штурмом). На запитання, чи бачив він там Костенка, Сагайдак відповів, що ні.

Обвинувачений Валерій Костенко - командир Луганського "Беркута", після подій Майдану перейшов на бік так званої "ЛНР" разом з усім своїм підрозділом. Зараз він воює проти України і очолює підрозділ спецпризначення так званої народної "міліції" "ЛНР".

У 2016-му році під час досудового розслідування з'ясувалося, що обвинувачений переховується від правосуддя на території "ЛНР", і Черкаський суд ухвалив рішення про проведення спеціального попереднього розслідування щодо екс-міліціонера. Після закінчення цього розслідування обвинувальний акт скерували до суду, і до сьогодні триває слухання справи.

Наступне засідання відбудеться 26.06 об 11:00 в Соснівському районному суді Черкас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram