ГоловнаСуспільствоЖиття

США закликали Росію надати медичну допомогу політв'язню кримчанину Балуху

Стан українця різко погіршився після того, як його помістили в штрафний ізолятор.

США закликали Росію надати медичну допомогу політв'язню кримчанину Балуху
Фото: Крым.Реалии

Посольство США в Україні закликає Російську Федерацію надати терміново необхідну медичну допомогу українському політв'язню Володимиру Балуху.

Про це повідомила прес-служба посольства в Twitter.

Як повідомляли, стан здоров'я Балуха погіршився після того, як його помістили в штрафний ізолятор.

"Ми закликаємо Росію надати терміново необхідну медичну допомогу політв'язню Володимиру Балуху, стан здоров'я якого став важким після того, як його помістили в штрафний ізолятор і утримують там тільки на воді та хлібі", - йдеться в заяві посольства.

Нагадаємо, окупаційний суд Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії. Його етапували в Торжок (Тверська область), після чого стало відомо, що час утримання в СІЗО українцеві порахували день за день, а не день за півтора, як передбачено законодавством.

Крім того, етапування Балуха в РФ порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі його будинку.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Балуха політичним в'язнем. На думку правозахисників, приводом для переслідування активіста могла стати встановлена ним на власному домі табличка "Вулиця Героїв Небесної Сотні, 18".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram