ГоловнаСуспільствоЖиття

За незаконне використання поліцейської символіки тепер штрафуватимуть

Розмір штрафу становить від 17 до 34 тис. гривень.

За незаконне використання поліцейської символіки тепер штрафуватимуть
Фото: Сергей Нужненко

З четверга, 2 травня, набув чинності закон № 2584-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування і ознак приналежності до Національної поліції України". Він передбачає штраф за незаконне використання поліцейської символіки правопорушниками.

Про це повідомляє департамент комунікації Національної поліції України.

Закон було ухвалено 2 жовтня 2018 року.

У разі відсутності кримінальних дій правоохоронці складатимуть адміністративні протоколи.

Відтепер відповідальність передбачена за незаконне використання ознак приналежності до Національної поліції або незаконне використання транспорту з найменуванням Національної поліції. Це буде стосуватися і написів іноземною мовою. Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від 17 до 34 тис. гривень.

Окрім цього, передбачена відповідальність і за протиправні дії з боку представників органів влади, місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб і громадських об'єднань. За незаконне використання на одязі, транспорті, будівлях, бланках ознак приналежності, найменування Національної поліції або похідних від нього, в тому числі викладених іноземною мовою, передбачено штраф від 23 до 51 тисячі гривень.

За повторне правопорушення впродовж року законом передбачено накладення штрафу від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на фізичних осіб і від 68 до 85 тисяч гривень.

Нагадаємо, 25 березня 2019 року Київська міськадміністрація, поліція і профільний комітет Київради підписали трирічний меморандум про забезпечення правопорядку та безпеки в Києві з громадським формуванням "Муніципальна варта". Особовий склад "Муніципальної варти" налічує понад 400 осіб. Зараз це формування допомагає поліції забезпечувати громадський порядок і безпеку в місті шляхом спільного патрулювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram