ГоловнаСуспільствоЖиття

У Харкові близько тисячі людей вийшли на марш проти підвищення тарифу на проїзд

Активісти закликали Кернеса виконати рішення суду або покинути посаду

"Марш злих харків'ян" проти підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті зібрав близько тисячі учасників.

На майданчику перед готелем "Національ" пікетники скандували фрази "Банду геть", "Гену на нари", тримали в руках транспаранти "Гено, не грайся в наперстки з громадою". Вони також закликали мера міста Геннадія Кернеса виконати рішення суду, який постановив повернути проїзд по 4 гривні в трамваях і тролейбусах та 5 гривень у метро, або покинути обійману посаду, повідомляє місцеве видання NewsRoom.

Фото: glavnoe.ua

Крім того, активісти запропонували жителям міста підтримати акцію, яку вони планують провести о 09:30 27 лютого за стінами міськради. У цей час у мерії має відбуватися сесія. Після виконання гімну України активісти оголосили про закінчення пікету, й учасники стали розходитися.

Повідомляється, що раніше в Харкові комунальники вивели тролейбуси на акцію протесту проти скасування рішення про подорожчання проїзду. Акція на площі Свободи тривала шість годин. На припарковані навпроти Окружного адмінсуду "рогаті" пікетники повісили плакати "ХАЦики! Припиніть тиснути на суд!" (Мова про "Харківський антикорупційний центр", який і оскаржив рішення виконкому про підвищення тарифів"). Крім того, комунальники в жовтих жилетах тримали в руках однакові плакати: "Судді! Почуйте нас - ми харків'яни!", "Транспорт поза політикою", "Ми - за Закон!" та інші. При цьому деякі учасники мітингу не змогли виразно пояснити, з якою метою вийшли під будівлю суду і чого мають намір домагатися.

Нагадаємо, 6 лютого виконком Харківської міськради затвердив збільшення вартості проїзду в тролейбусах і трамваях з 4 до 6 гривень, а також у метро з 5 до 8 гривень. Представники ХАЦ подали позов до виконкому міськради з вимогою скасувати подорожчання проїзду. На думку позивачів, підставою для скасування рішень про підвищення вартості проїзду є порушення процедури прийняття регуляторних актів (зокрема, не був опублікований аналіз регуляторного впливу, а також те, що рішення виконкому підписав не мер Геннадій Кернес, а секретар Харківської міськради Олександр Новак.

19 лютого суд постановив повернути старий тариф за проїзд у Харкові.

20 лютого виконком Харківської міськради в закритому режимі ухвалив нове рішення про підвищення вартості проїзду в метрополітені та наземному електротранспорті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram