ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма поки що не бачить перспектив влагодження ситуації на Донбасі

"Усі перспективи залежать від Господа Бога і Путіна".

Кучма поки що не бачить перспектив влагодження ситуації на Донбасі
Фото: telegraf.com.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі (Україна - ОБСЄ - Росія) Леонід Кучма вважає, що перспектив на влагодження ситуації на Донбасі найближчим часом немає.

Про це він заявив на брифінгу.

"Я перспектив вирішення українсько-російського конфлікту не бачу, тому що такими вчинками, які сьогодні відбуваються, шансів домогтися миру в цьому регіоні України немає", - сказав Кучма.

Коментуючи переговори спецпредставника США з питань України Курта Волкера і помічника президента РФ Владислава Суркова, які раніше пройшли в Белграді, Кучма висловив незадоволення готовністю Росії схвалити тільки три пункти доповнення до резолюції ООН про введення на Донбас миротворчої місії із запропонованих США 29-ти.

"29 пунктів Сполучені Штати запропонували, три Росія готова прийняти, і то каже, що три - це не нуль. Та це нуль! Головна позиція України повинна бути незмінною: миротворчі сили ООН повинні бути розміщені по всій території України, включаючи українсько-російський кордон. А те, що пропонує Росія, - на лінії зіткнення - це та саме, що зробити новий кордон з Україною", - сказав Кучма.

Він також прокоментував активізацію переговорів України і Росії про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх", зазначивши, що прийняття цього рішення, перш за все, залежить від Володимира Путіна.

"Коли 14 місяців поспіль у Мінську обговорюється проблема і жоден обмін не відбувся - це дійсно питання з питань. 14 місяців - жодної людини... Усе, що відбувається на Донбасі, і всі перспективи розвитку подій на Донбасі залежать від Господа Бога і Путіна. Господа Бога немає, Путін є. Тож висновок тут один", - сказав Кучма.

При цьому він зазначив: якби такий обмін дійсно зміг відбутися до кінця року, це було б "великим щастям для сімей і друзів заручників".

У вересні Кучма припускав розміщення миротворців ООН не на всій окупованій території, а лише на лінії розмежування, але при цьому він вважає обов'язковою їхню присутність на неконтрольованій частині українсько-російського держкордону.

Нагадаємо, 15 листопада в Мінську пройшло чергове засідання контактної групи з питань Донбасу. У фокусі уваги групи був блок питань безпеки. За словами представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, питання введення миротворчого контингенту на зустрічі не обговорювали.

Напередодні зустрічі ТКГ Путін пообіцяв вплинути на "Л/ДНР" для звільнення заручників за формулою "306 на 74". У Кремлі пізніше заявили, що "ДНР" і "ЛНР" цю ініціативу підтримали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram