ГоловнаСуспільствоВійна

Bellingcat: РФ використовувала на Донбасі свій найпотужніший танк Т-90

Цих танків в Україну не постачали.

Bellingcat: РФ використовувала на Донбасі свій найпотужніший танк Т-90
Танк Т-90
Фото: bellingcat.com

Міжнародна група розслідувань Bellingcat з'ясувала, що Росія використовувала на Донбасі бойовий танк T-90 і його модифікації.

Про це повідомляють на сайті Bellingcat.

Раніше цих танків в Україну не постачали. Повідомлення про те, що танки сімейства T-90 були помічені на сході України, почали надходити влітку 2014 року.

"Ще одна російська розробка на базі Т-72 - основний бойовий танк T-90 і його модифікації, що є найпотужнішою бронетанковою технікою на озброєнні сухопутних військ РФ. Перші серійні модифікації T-90 були випущені 1992 року, крім того, в рамках програми модернізації Т-72 було створено декілька модифікацій, призначених для експорту (наприклад, Т-90С і Т-90СМ). Однак постачання цих танків в Україну не здійснювалися: тут оборонна промисловість самостійно працювала над модернізацією таких моделей, як, наприклад, T-72 і T-80", - йдеться в повідомленні.

Танки застосовували в районі Іловайська, Луганського аеропорту і навіть у Дебальцевому. T-72Б3 є пострадянською модифікацією танка Т-72Б, яку Україна не імпортувала і не приймала на озброєння.

Прикладом може служити відео, яке, імовірно, знято 25 серпня 2014 року поряд із залізничним переїздом на південний схід від села Лисе в Луганської області.

Ролик записали наприкінці боїв за Іловайськ, коли терористи вели активні бойові дії. Показово, що під час боїв кілька російських танків були знищені. Bellingcat зазначає, що встановити точну дату зйомки неможливо, але можна підтвердити місце запису за допомогою методу геолокації.

За даними експертів групи, влітку 2014 року на сході України перебували танки T-90A, ймовірно, вони належать 136-й окремій мотострілецькій бригаді.

Нагадаємо, раніше Bellingcat підготувала доповідь про артилерійські обстріли України з території РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram