ГоловнаСуспільствоЖиття

Сакварелідзе розповів як розслідується справа "діамантових прокурорів"

Обшуки відбуваються в офісах і за місцем проживання колишніх та чинних керівників і засновників ДП "Укртранснафтопродукт"

Сакварелідзе розповів як розслідується справа "діамантових прокурорів"
Фото: Макс Требухов

Заступник генпрокурора, прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе розповів, як розслідується крадіжка нафтопродуктів структурами, пов'язаними із біглим олігархом Сергієм Курченком.

Про це він написав у Facebook.

"На сьогодні прокурори і поліцейські Одеської області проводять обшуки в офісах і за місцем проживання як колишніх, так і чинних керівників та засновників ДП "Укртранснафтопродукт", а також чотирьох інших пов'язаних з ними підприємств в Житомирі, Києві, Коростені, Миколаєві та Херсоні", - написав Сакварелідзе.

Також він повідомив, що за клопотанням наших співробітників суд наклав арешт на понад 100 млн грн, які були отримані в результаті реалізації цих нафтопродуктів. Вчора правоохоронці пред'явили представникам державного підприємства і банку рішення суду, згідно з яким вони протягом наступних декількох днів зобов'язані перерахувати ці кошти на розрахунковий рахунок Головного управління Національної поліції в Одеській області.

"У нас є вагомі підстави вважати, що ці кошти були вкрадені, їх там немає і бути не може", - додав заступник генпрокурора.

Нагадаємо, Давид Сакварелідзе запропонував створити наглядовий штаб для контролю над процесом у справі так званих діамантових прокурорів.

10 березня Голосіївський райсуд Києва розпочав розгляд справи колишнього заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Володимира Шапакіна і колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Сакварелідзе на це засідання не прийшов.

4 березня в.о. генпрокурора Юрій Севрук доручив Сакварелідзе особисто взяти участь в підтриманні державного обвинувачення в цій справі. У відповідь Сакварелідзе назвав доручення Севрука бюрократичною клоунадою і епістолярною війною, однак не дав відповіді, чи буде представляти обвинувачення в суді.

7 березня на суд представники держобвинувачення не з'явилися, тому засідання було перенесено на 10 березня.

6 липня 2015 року в будівлі головного слідчого управління ГПУ були затримані перший заступник голови слідчого управління ГПУ Шапакін і заступник прокурора Київської області Корнієць за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах. Під час обшуку вдома у Корнійця були знайдені 35 пакетів з діамантами, що дало привід ЗМІ охрестити цю справу справою "діамантових прокурорів".

Сакварелідзе і колишній заступник генпрокурора Віталій Касько були організаторами затримання. При цьому вони не повідомили про свої плани генпрокурора Віктора Шокіна. Сакварелідзе і Касько неодноразово скаржилися на кругову поруку в ГПУ і всілякі перешкоди слідству. Справа "діамантових прокурорів" стала символом спроби очистити Генпрокуратуру від корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram