ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У серпні православні відзначають трьох Спасів: медового, яблучного, горіхового

Кожне свято має свої історію і традиції.

У серпні православні відзначають трьох Спасів: медового, яблучного, горіхового
Фото: Макс Левин

Учора, 14 серпня, святкували Медового, або Макового Спаса. Цього дня освячують мед нового врожаю і воду. У давнину цього дня не припиняли сільських робіт, тому Медового Спаса відзначали скромно. Утім, була хороша традиція - надавати посильну допомогу найбіднішим сім'ям у селі, називалося це "сирітські і вдовині помочі".

19 серпня відзначають Яблучного Спаса, він вважався головним Спасом. Це свято прийшло на Русь із Константинополя, де щорічно у храмі Софії частиною хреста освячували воду для відлякування хвороб. Православною церквою свято встановлено в IV столітті. До настання Яблучного Спаса не можна їсти яблука. Побожні люди навіть за радянських часів дотримувалися цього правила. Зате 19 серпня столи в давнину буквально вгиналися від яблук і всіляких пирогів, млинців із ними. Яблучний Спас припадає на шостий день Успенського посту, тому для випічки використовували олію.

29 серпня наступав Горіховий Спас, або Хлібний. Про Горіхового Спаса говорили: "Третій Спас хліба припас". Цього самого дня відзначають і Спаса Нерукотворного, ікони якого на Русі відомі з XII століття. Вони і нині особливо шановані, тому що вважається, що цей іконографічний тип походить від найдавнішого і найбільш достовірного зображення Христа.

Віруючі на кожного Спаса ходять до церкви, святять мед, яблука, горіхи, воду, хліб. Але щоб удома по-справжньому відчувалося свято, на столі повинні стояти смачні страви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram