ГоловнаПолітика

"Голос" презентував антиолігархічний пакет законопроєктів

Законодавчі ініціативи зареєструють в парламенті найближчим часом.

"Голос" презентував антиолігархічний пакет законопроєктів
Фото: goloszmin.org

Команда «Голосу» презентувала антиолігархічний пакет законопроєктів для ефективної протидії олігархічному впливу. Як повідомляє пресслужба партії, це чотири системні кроки, що "зупинять вплив монополістів на українську економіку". Пропозиції планують зареєструвати в парламенті найближчим часом.

«Українські олігархи стали олігархами не завдяки власному успішному бізнесу, а завдяки державним підприємствам. Олігархи контролюють близько половини української економіки. Це податок, який так чи інакше сплачує кожен українець. Це завищені ціни на газ та електроенергію завдяки іншим монополіям», — зазначила голова партії «Голос» Кіра Рудик.

Викорінити олігархічний вплив зможе тільки системний підхід, іншого шляху немає. Без повноцінних реформ в Україні не буде реального розвитку, переконаний член фракції «Голос» Андрій Осадчук.

«Перший надважливий крок, який детально прописаний в пакеті — це судова реформа. Фактично, зараз вона паралізована. Час втрачено, але краще зробити це пізно, ніж ніколи. Необхідно перезавантажити Вищу раду правосуддя. Без цього судова реформа неможлива. До конкурсної комісії необхідно залучити іноземних експертів», — зазначив Андрій Осадчук.

Другий крок — розширення повноважень Антимонопольного комітету. За словами нардепа, світовий досвід показує, що АМК — найбільш дієвий інструмент з протидії олігархам. Він має запрацювати і в Україні.

По-третє, зазначив Осадчук, це зміни до податкового законопроєкту. Україна недоотримала від 100 до 150 млрд грн в економіку через недосконалість податкового законодавства.

«Якщо звичайний українець платить 40% податків від власного доходу, то деякі олігархи — менше ніж 5%. Це ж абсурд. Ми збільшуємо екологічні податки. Люди повинні платити за те, що забруднюють навколишнє середовище. Це нормально, це європейська практика. Також пропонуємо запровадити податок на видобуток сировини. І ще ряд дієвих пропозицій», — підкреслив голова фракції «Голос» у Верховній раді Ярослав Железняк.

Четвертий крок, який пропонує «Голос» — зміни до закону про державне корпоративне управління. Це зробить роботу державних підприємств прозорою та ефективною. Вони мають приносити великі фінанси до бюджету, а не обкрадати українських громадян.

«Все це очевидні речі, які завадили б олігархам, але чомусь не втілюються в життя. Тепер втіляться», — підкреслив член фракції «Голос» у Київраді Максим Нефьодов.

Сьогодні «Голос» реєструє свої законодавчі ініціативи в парламенті і сподівається на професійну підтримку колег. «Це якісний пакет законопроєктів, який буде працювати. Це одна з наших програмних засад, які ми виконуємо», — додала лідерка «Голосу» Кіра Рудик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram