ГоловнаПолітика

Корупційність ДАБІ очевидна навіть дев'ятикласнику, реформа вимагає швидкості, - Чернишов

Міністр відповів на критику, пов'язану з ліквідацією органу.

Корупційність ДАБІ очевидна навіть дев'ятикласнику, реформа вимагає швидкості, - Чернишов
Фото: Макс Требухов

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов в інтерв'ю LB.ua спростував критику на свою адресу щодо затягування реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції.

"На мою думку, це не так. Я абсолютно не гальмую процес реалізації реформи, який із правової точки зору регулюється постановами Кабінету міністрів 218, 219. З моменту їхнього прийняття були здійснені дії з ліквідації ДАБІ, призначення та введення ліквідатора, створення Державної інспекції містобудування, призначення туди керівника, створення сервісної служби містобудування. Так само туди недавно був обраний керівник і розпочато процес формування цього всього", – розповів Чернишов.

Один з органів, за його словами, контролюючий із функціями спостереження, другий – сервісний (займається видачею документів).

"Ці структури ще не працюють. Тільки створюються. Як і будь-яка реформа, реформа ДАБІ викликає, з одного боку, опір, з іншого боку – низку речей, які вимагають синхронізації. Плюс ми повинні розуміти, що в рамках реформи ДАБІ реалізація постанов Кабміну вимагає законодавчих змін", – зазначив міністр.

При цьому він зазначив, що корумпованість ДАБІ не дозволяла чекати з реформуванням цієї галузі і прийняття відповідного закону.

"Реалізація реформи вимагає певної швидкості. І ця швидкість могла бути забезпечена тільки постановою Кабміну на той момент. Питання було затягнуть дуже сильно, корупційність ДАБІ очевидна навіть дев'ятикласнику. Тому тут необхідна динаміка проведення", – сказав глава відомства.

Говорячи про необхідність прийняття закону про містобудування, керівник Мінрегіону, відзначив плідну співпрацю з парламентськими комітетами.

"Ми провели кілька зустрічей із членами комітету. Я представив свою програму діяльності, зробив презентацію. Вважаю, що в нас абсолютно конструктивна й позитивна взаємодія з комітетом, як з одним, так і з іншим. До нас два комітети мають відношення. Як із комітетом Клочко, так і з комітетом Геруса в нас абсолютно ефективна взаємодія. Ми один одному необхідні для того, щоби взаємодіяти щодо будівництва. Крім житлового сектора, будівництво поширюється на інші речі. Очевидно, що в Україні будівництво – не транспарентна галузь. Я перевіряю це наявністю міжнародного капіталу. Є в нас у житловому сегменті міжнародний капітал? Ні. За маленьким винятком. Хоча країна з великим населенням, є обсяг угод і так далі. Чому? Бо не транспарентна індустрія.

Де в нас є міжнародний капітал? У кращому випадку, у сегменті комерційної нерухомості й то у фазі вже закінчених об'єктів. Усе інше це локальний капітал, часто з дивним походженням. Моє завдання – відкрити цей ринок, зробити будівництво зрозумілим, доступним, прозорим, легким у реалізації, прибрати звідти тіньову складову. Тоді прийде капітал", – резюмував міністр.

Нагадаємо, раніше нардеп від "Слуги народу", глава комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко звинувачував Олексія Чернишова в тому, що він гальмує процес ліквідації ДАБІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram