ГоловнаПолітика

Зеленський: у Путіна є рік для завершення війни

Якщо не буде прогресу в переговорах, Україна вийде з Мінських угод.

Зеленський: у Путіна є рік для завершення війни
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський вважає, що може домовитися з Володимиром Путіним про завершення війни в Україні. Водночас він пригрозив вийти з переговорів через рік за відсутності прогресу.

Про це глава української держави заявив в інтерв'ю The Guardian, яке буде повністю опубліковано в суботу, 7 березня.

"Час іде... Уряд може витратити рік на формулювання угоди. Після цього її потрібно реалізовувати. Довше не можна", - сказав Зеленський.

Він також наголосив, що його зустріч з Путіним у Парижі в грудні 2019 року мала "кілька емоційних аспектів".

"Думаю, він мене почув. У мене було це відчуття. Сподіваюся, це не помилкове відчуття", - додав Зеленський.

Президент України наголосив, що люди для нього важливіші за території. "Для чого все це робиться? Для людей. Який сенс повертати нашу територію, якщо загине мільйон людей?" - сказав він.

Президент України уточнив, що річний термін обчислюється з першого саміту нормандської четвірки в грудні.

"Я не витрачу п'ять років, які мені дали українці, на роботу в Мінську. Я не буду цього робити", - сказав він, додавши, що є "два або три плани" подальших дій після виходу з переговорів, але відмовився розповісти деталі.

Зеленський додав, що мирні переговори відволікають від його внутрішнього порядку денного, який розгойдують політичні чвари, в результаті чого цього тижня було призначено новий уряд.

Нагадаємо, в грудні 2019 року Зеленський і Путін провели особисту зустріч в рамках саміту нормандської четвірки в Парижі. Після цієї зустрічі президенти обмінялися новорічними привітаннями (чого не було під час президента Петра Порошенка), а Зеленський сказав, що у них "почався діалог".

У січні розглядалася можливість зустрічі Зеленського і Путіна на форумі пам'яті Голокосту в Ізраїлі, але вона так і не відбулася.

Наступні переговори в нормандському форматі попередньо заплановані на квітень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram