ГоловнаПолітика

ОБСЄ зафіксувала різке збільшення кількості порушень припинення вогню біля Золотого

"Ці спалахи можуть підірвати позитивні тенденції, що виникли раніше, і привести до ризику ескалації.

ОБСЄ зафіксувала різке збільшення кількості порушень припинення вогню біля Золотого
Фото: lightmillennium.org

Спостерігачі ОБСЄ в Україні 17 лютого зафіксували понад 2300 вибухів в Луганській області.

Про це глава СММ ОБСЄ в Україні Халіт Чевік заявив під час засідання Ради безпеки ООН.

"Сьогодні СММ ОБСЄ зафіксувала дуже серйозний інцидент в західній частині Луганської області - в районі Золотого. СММ зафіксувала різке збільшення числа порушень припинення вогню - понад 2300 вибухів. Місія проводить детальний аналіз інформації, яку отримано сьогодні і яка буде включена в наші доповіді", - сказав він.

Чевік впевнений, що "ці спалахи можуть підірвати позитивні тенденції, що виникли раніше, і привести до ризику ескалації".

"Політична прихильність щодо припинення вогню, виражена на найвищому рівні, повинна знайти своє відображення в конкретному здійсненні на місцях", - підкреслив він.

З 1 січня СММ в середньому фіксувала 520 порушень режиму припинення вогню щодня.

"Як і раніше це ще занадто висока цифра для того, щоб забезпечити режим припинення вогню, яким можна керувати", - зазначив глава СММ ОБСЄ.

Він підкреслив, що важке озброєння, яке, згідно з Мінським домовленостями, мало би бути відведене, досі застосовується. Воно також було застосоване і 17 лютого під час інциденту в Золотому.

З початку року СММ спостерігала 647 порушень припинення вогню через застосування артилерії, включаючи реактивні системи залпового вогню, танки і міномети. З 1 січня СММ фіксувала таку зброю в порушенні лінії відводу приблизно в 200 випадках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram