ГоловнаПолітика

Арахамія запропонував відмовитися від синхронізації із законодавством ЄС (оновлено)

Кулеба заявив, що Арахамія підтримує курс на ЄС, "усе інше - фігура мовлення".

Арахамія запропонував відмовитися від синхронізації із законодавством ЄС (оновлено)
Фото: Анна Стешенко

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що Україна повинна тимчасово відмовитися від політики гармонізації власного законодавства з Європейським Союзом.

Про це він заявив під час виступу в Українському домі в Давосі, передає "Укрінформ".

"Багато сусідніх країн тиснуть на нас, схиляючи до так званої "гармонізації законодавства". Однак, я вважаю, що для України це неправильно. Якщо слабка економіка об'єднується з сильною, то завжди залишатиметься слабкою, граючи за однаковими правилами", - сказав Арахамія.

На його думку, якщо Україна створить унікальні правила, то інвестори будуть приходити "заради використання наших відмінностей".

"Ці слова можуть бути не популярними в Європарламенті або де-небудь, але ми повинні посісти якесь унікальне місце, поки не станемо сильнішими, і вже тоді можемо синхронізуватися", - сказав нардеп.

Крім того, лідер "Слуги народу" наголосив на важливості конкурентної переваги.

"Якщо ми гармонізуємося, то можемо стати найслабшою економікою в ЄС, чимось на зразок Словенії. Будучи величезною державою, ми будемо мати дуже малий вплив, оскільки правила гри вже існують", - зазначив Арахамія.

Пізніше у своєму фейсбуці Арахамія уточнив, що підтримує угоду Україна - ЄС.

"Я за договір про асоціацію з ЄС і максимальну інтеграцію з європейськими сусідами. Водночас інтереси України мають бути пріоритетом номер один для української влади. Саме на цьому наголошував сьогодні в Давосі у своєму виступі", - написав він.

Нардеп додав, що всі держави в ЄС відстоюють свої інтереси, так само і Україна повинна відстоювати свої, інтегруючись до Європейського Союзу.

"Все інше - lost in translation. Євроінтеграції бути", - резюмував він.

Оновлення. Україна і надалі системно адаптуватиме своє законодавство до європейського, оскільки курс на членство в ЄС залишається незмінним і незворотним.

Про це ввечері 22 січня заявив віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, коментуючи висловлювання голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії в Давосі.

"Дійсно, ми повинні адаптувати своє законодавство до права ЄС розумно, з вигодою для себе. І продумано, обережно ставитися до тих норм, які є викликом для української економічної реальності, в якій треба відроджувати промисловість і створювати порівняльні переваги для ведення бізнесу. Але такі норми - рідкісні винятки з правила", - зазначив чиновник у фейсбуці.

Кулеба повідомив також, що розмовляв з Арахамією і депутат підтримує думку чиновника. "Усе інше - фігура мовлення", - додав Кулеба.

Раніше віцепрем'єр з питань європейської інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україна більше не претендує на входження до митного союзу з Євросоюзом.

Як повідомляли, президент Володимир Зеленський і представники делегації України 22 січня беруть участь у роботі Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram