ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про видобуток бурштину

Закон посилює відповідальність за його видобуток.

Зеленський підписав закон про видобуток бурштину
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про врегулювання питань видобутку бурштину. Про це повідомляється на сторінці законопроєкту №2240 на сайті Верховної Ради.

Закон передбачає нову статтю в Кримінальному кодексі, згідно з якою незаконний видобуток, збут, придбання і перевезення бурштину караються штрафом від 3 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (від 51 тис. гривень до 170 тис. гривень). Також може застосовуватися захід у вигляді обмеження волі на строк від 2 до 3 років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна.

Ті самі дії, вчинені повторно або у великих розмірах, або на територіях об'єктів природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на строк від 4 до 7 років з конфіскацією майна.

Сприяння посадової особи з використанням службового становища карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна.

Законом запроваджується механізм бронювання земельних ділянок для потреб надрокористування до початку проведення аукціону або конкурсу. Також вводиться єдиний дозвіл на розвідку з правом видобутку терміном на 5 років на ділянки до 10 га з визначенням початкової вартості продажу на аукціоні.

Згідно з документом, початкова ціна продажу на аукціоні спеціального дозволу на видобуток бурштину складе двісті неоподатковуваних мінімумів доходів за один гектар землі.

Нагадаємо, Рада прийняла закон про легалізацію видобутку бурштину 19 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram