ГоловнаПолітика

Радник Зеленського підтвердив інформацію про швидке повернення РФ захоплених українських кораблів

Процес повернення захоплених Росією кораблів на завершальному етапі.

Радник Зеленського підтвердив інформацію про швидке повернення РФ захоплених українських кораблів
Фото: УП

Офіс президента підтвердив, що процес повернення захоплених Росією українських кораблів на завершальному етапі.

Про це повідомив радник президента України Андрій Єрмак, пише НВ.

"Процес повернення малих броньованих катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яни Капу", захоплених минулого листопада, вже на завершальному етапі", - сказав він.

Раніше Україна відрядила буксири й пошуково-рятувальний корабель по судна, захоплені в Керченській протоці майже рік тому.

Напередодні російське видання "Коммерсант" повідомило про "принципове рішення" повернути кораблі Україні. За даними газети, сторони домовилися про передачу кораблів до саміту "нормандської четвірки". Водночас сьогодні МЗС Росії спростувало прив'язку до конкретних дат і заявило, що Київ міг забрати їх будь-якого часу.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом з екіпажами суден. Усього там було 24 українські моряки. Їх відпустили 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ має негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було надіслано 4 жовтня.

Командувач ВМС Ігор Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram