ГоловнаПолітика

Меркель і Путін "обмінялися думками" про транзит газу через Україну

Німеччина і Росія - партнери по газопроводу "Північний потік".

Меркель і Путін "обмінялися думками" про транзит газу через Україну
Президент РФ Владимир Путин и канцлер Германии Ангела Меркель во вермя встречи в Сочи, 02 мая 2017.
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін у понеділок провели телефонну розмову щодо ситуації в Сирії і транзит газу через Україну.

Про це йдеться на сайті президента Росії.

"У зв'язку з проведенням сьогодні в Брюсселі чергового раунду тристоронніх міністерських консультацій Росія-ЄС-Україна відбувся обмін думками щодо продовження транзиту російського газу через територію України в Європу після завершення наприкінці 2019 року терміну дії відповідного контракту", - заявили в Кремлі.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Наступний раунд газових переговорів відбудеться 28 жовтня.

Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram