ГоловнаПолітика

"Європейська Солідарність" наполягає на необхідності звернення до Генсека НАТО про надання Україні ПДЧ

"Україна зробила багато кроків у проведенні реформ і наближення до стандартів Альянсу в різних сферах суспільного життя".

"Європейська Солідарність" наполягає на необхідності звернення до Генсека НАТО про надання Україні ПДЧ
Фото: facebook/Владимир Струмковский

«Європейська Солідарність» пропонує Верховній Раді підтримати напрацьований нею проєкт заяви про отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО. Україна зробила багато кроків у проведенні реформ та наближенні до стандартів Альянсу в різних сферах суспільного життя, а тому має наполягати на підтвердженні своїх перспектив.

Про це заявила співголова фракції Ірина Геращенко під час засідання Погоджувальної ради.

За її словами, нині у порядок денний ще дужче виходить питання безпеки України і воно має залишатись ключовим у переговорах у Мінську.

«У цьому контексті очевидно, що сталий мир і надійна безпека можливі, лише якщо Україна стане членом НАТО. Ми як парламент маємо зробити все для того, щоб Україна отримала членство в Альянсі», – підкреслила Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що у 2008 році Бухарестський саміт вирішив, що Україна стане членом НАТО, хоча там нам не надали Плану дій щодо членства.

Політик підкреслила, що тоді це була позиція наших найближчих партнерів – Німеччини і Франції, яка обернулася величезною історичною помилкою і потім призвела до агресії Російської Федерації проти Грузії, а тоді і проти України.

«Сьогодні, на жаль, так само, коли наші партнери говорять, що ми вийдемо на новий спеціальний формат з країною-аспірантом, на мою думку і на глибоке переконання «Європейської Солідарності», так само роблять велику помилку», – зауважила співголова фракції.

«Ми з вами маємо наполягати на тому, що Україна зробили багато серйозних, важливих кроків у сфері боротьби з корупцією, екології, дотримання стандартів НАТО у Збройних силах для того, щоб ми не вимолювали отримання ПДЧ, а щоб НАТО підтвердило намір України отримати План дій щодо членства», – заявила Ірина Геращенко.

Вона додала: «І твердо показувати, що в Україні сьогодні існує єдність щодо вступу до Альянсу. Тим більше, 54% українців підтримують цей шлях».

Ірина Геращенко наголосила, що фракція «ЄС» пропонує Верховній Раді України ухвалити відповідну заяву і звернення, яке є особливо актуальним, враховуючи майбутній візит до України Генерального секретаря НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram