ГоловнаПолітика

Вілкула та Колєснікова відправили під суд

Колишніх депутатів судитимуть за дії в період правління Януковича.

Вілкула та Колєснікова відправили під суд
Александр Вилкул и Дмитрий Колесников
Фото: ukraine.ru

Прокуратура Дніпропетровської області затвердила і направила до суду обвинувальні акти стосовно колишніх народних депутатів Олександра Вілкула і Дмитра Колєснікова.

Про це йдеться на сайті обласної прокуратури (перше повідомлення, друге повідомлення).

За версією слідства, в 2011-2012 роках Олександр Вілкул, працюючи головою Дніпропетровської ОДА, видав розпорядження про незаконну зміну цільового призначення земельних ділянок колгоспів "Катеринівський" і "Імені Горького" загальною площею близько 21 га для розширення кар'єру Орджонікідзевського ГЗК. Зараз там розміщені гірські відвали. Збитки оцінюють у суму 12 млн гривень.

Фото: Генпрокуратура

Крім того, в серпні 2012 року Вілкул, як стверджує прокуратура, змінив цільове призначення 45 га сільськогосподарських земель ТОВ "Арт Ленд". З ріллі вони стали пасовищем (хоча за законом її спочатку потрібно законсервувати на три роки, чого не було зроблено), а потім - землею промислового призначення. Збитки оцінюють у суму 5 млн гривень.

Фото: Генпрокуратура

Що стосується Дмитра Колєснікова, тойому закидають причетність до відчуження виробничого і лабораторно-побутового корпусу Інституту трубної промисловості імені Осади по вул. Писаржевського, 1-а в Дніпрі площею майже 7 тис. кв. м і списання обладнання, що там розміщувалося. Сталося це в період, коли Колєсніков очолював Державне агентство України з управління державними корпоративними правами та майном (існувало в 2010-2012 роках).

За інформацією ГПУ, Колєсніков підписав зміни до переліку майна, яке не включається в цілісний майновий комплекс, а також рішення про перейменування приміщень виробничого корпусу №1 на спортивно-оздоровчий корпус, а приміщення лабораторно-побутового корпусу - на корпус громадського харчування.

Слідство вважає, що це було зроблено "для маскування істинної функції, які могли виконувати два виробничі корпуси державного підприємства особливого стратегічного значення". За його словами, в результаті дій Колєснікова відбулося фактично знищення оборонного підприємства, яке брало участь у виробництві ракет "Смерч", "Ураган", "Град".

Інкриміновані Колєснікову дії уможливили безперешкодне незаконне відчуження цехів, ринкова вартість яких на той момент становила 16 млн 701 тис. грн.

Пізніше Дніпропетровська міська рада продала на аукціоні підприємство менш ніж за 5 млн грн. Після цієї приватизації промисловий потенціал підприємства було знищено, верстати вирізали, лабораторію ліквідували.

Обидві справи кваліфікували за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу - зловживання владою або службовим становищем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram