ГоловнаПолітика

Для військово-технічного співробітництва зі США Україні потрібно виконати "домашнє завдання", - експерт

За словами експерта, перешкодою для передачі високотехнологічних озброєнь Україні завжди було політичне питання.

Для військово-технічного співробітництва зі США Україні потрібно виконати "домашнє завдання", - експерт
Владимир Гаврилов
Фото: Макс Требухов

Щоб вести військово-технічне співробітництво зі США, Україні потрібно виконати багато "домашніх завдань". Передусім слід створити чітку, прозору і зрозумілу систему контролю за непередачею американських технологій третім країнам. Про це протягом круглого столу "Військово-технічне співробітництво України зі США" в Інституті Горшеніна заявив аташе з питань оборони України в США (2015-2018 рр.) Володимир Гаврилов.

"Щоб вести військово-технічне співробітництво зі США, нам потрібно виконати багато "домашніх завдань". Передусім ми повинні створити чітку, прозору і зрозумілу систему контролю за непередачею американських технологій третім країнам. Про це постійно нагадували в Пентагоні і надсилали фахівців для цього, але щоразу все впиралося то в неготовність нашого уряду, то в неготовність Міноборони. Не всі навіть розуміли, про що йдеться. Тому що звикли жити за поняттями і механізмами, які були до війни. І тільки зараз, через 4 роки переговорів, ми виходимо на рівень розуміння того, як повинні захищатися технології, які США можуть нам передавати. І я сподіваюся, що найближчим часом буде підписано двосторонню угоду, яка дозволить почати відкритий і довірливий процес роботи над спільними проєктами. Зараз головне питання - саме довіра до нашої системи захисту військових технологій, які можуть нам передаватися. Загалом і Пентагон, і Конгрес не проти цього, і все буде впиратися в "домашнє завдання" для України", - сказав Володимир Гаврилов.

За словами експерта, перешкодою для передачі високотехнологічних озброєнь Україні завжди було політичне питання.

"Йдеться про довіру до України як споживача американської високотехнологічної продукції з тим, щоб уникнути загрози втрати цих технологій на користь третіх країн. Особливо гостро це питання постало з приходом адміністрації Трампа через напруження у відносинах з Китаєм. В адміністрації Обами воліли не нервувати РФ і щоразу, коли доходило до передачі більш серйозної зброї, останнє слово завжди було за адміністрацією, яка воліла бути обережною, незважаючи на підтримку передачі озброєнь Конгресом і Пентагоном. Коли прийшов Трамп, він не дуже розбирався в нюансах, проте він набрав команду радників, які допомогли йому розібратися - і ми отримали "Джавелін", - сказав Володимир Гаврилов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram