ГоловнаПолітика

Зеленський хоче отримати право затверджувати план оборони і його структуру

Порядок розробки плану оборони визначає Кабмін.

Зеленський хоче отримати право затверджувати план оборони і його структуру
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді надати йому право затверджувати план оборони і його структуру. Про це свідчить законопроєкт №1011, зареєстрований у Раді 29 серпня. Відповідні зміни запропоновано внести до Закону "Про оборону".

Передбачено, що для організації оборони держави президент за поданням Кабміну затверджує структуру і план оборони України. Порядок розробки плану оборони визначає Кабмін.

У законопроєкті також дається законодавче визначення плану оборони країни.

План оборони країни - сукупність документів, які визначають зміст, обсяги, виконавців, порядок і строки здійснення політичних, економічних, соціальних, військових, наукових, науково-технічних, інформаційних, правових, організаційних заходів держави для підготовки до збройного захисту і її захисту в разі збройної агресії або збройного конфлікту.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що він розроблений Міністерством оборони на виконання плану першочергових заходів щодо впровадження та забезпечення правового режиму воєнного стану в окремих регіонах України, затвердженого тоді президентом - верховним головнокомандувачем Збройних сил Петром Порошенком 27 листопада 2018 року.

Передбачається, що прийняття закону дозволить скоординувати діяльність сил оборони і підготувати органи держвлади, місцевого самоврядування, системи цивільного захисту, національної економіки до переведення з мирного на воєнний стан і відсічі військовій агресії, ліквідації збройного конфлікту, а також готовності населення і території держави до оборони.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський запропонував внести зміни до статті 93 Конституції України про право законодавчої ініціативи.

Згідно з пропозицією, право вносити законопроєкти у Верховну Раду будуть мати не тільки президент, Кабінет Міністрів, народні депутати, а й "народ". Однак для цього знадобиться нове законодавство, яке визначить, хто, як і в яких випадках це право може реалізувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram