ГоловнаПолітика

ОБСЄ визнала українські вибори вільними і конкурентними

Спостерігачі негативно оцінили залученість ЗМІ і кандидатів-клонів.

ОБСЄ визнала українські вибори вільними і конкурентними
Фото: EPA/UPG

Організація з безпеки і співробітництва в Європі вважає позачергові вибори Верховної Ради змагальними і проведеними з повагою до фундаментальних свобод, незважаючи на низку порушень на мажоритарних округах. Про це повідомив на пресконференції в Києві спеціальний координатор місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Ікка Канерва.

"Парламентські вибори в Україні, фундаментальні права і свободи були в цілому забезпечені і кампанія була конкурентоспроможною, незважаючи на низку зловживань на мажоритарних округах. Органи, які займалися організацією виборів, спрацювали дуже сумлінно і компетентно, підготувавши вибори в такий короткий термін", - сказав він.

Канерва зазначив, що кампанія проводилася з використанням усіх можливих недоліків законодавства для просування своїх партій, використанням ЗМІ та фінансування партій. Дипломат відзначив прозорість і хорошу організацію процесу голосування, "хоча не завжди чітко дотримувалися процедури", зокрема заповнення протоколів.

Канерва згадав присутність кандидатів-клонів, проти яких відкрито 6 проваджень, а також додав, що організація рекомендувала уряду зробити більш прозорою процедуру фінансування і звітності партій.

Більше занепокоєння у організації викликає залученість ЗМІ у виборчу кампанію, а також той факт, що правоохоронці несвоєчасно реагують на порушення. ОБСЄ сподівається на якнайшвидше впровадження в законодавство рекомендацій міжнародної організації.

Нагадаємо, вчора в Україні пройшли дострокові вибори до Верховної Ради. У загальнодержавному окрузі виграла партія "Слуга народу", набравши близько 44% голосів. Підрахунок голосів в одномандатних округах триває.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram